A Bajkál-tó mélyéről tanulmányozzák a neutrínókat
A Bajkál-tó mélyére eresztett detektorokból állította össze számos más országgal együttműködésben az északi félteke legnagyobb víz alatti űrteleszkópját Oroszország.

A Baikal-Gigaton Volume Detector (Baikal-GVD) nevű létesítményt Németországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és a Cseh Köztársasággal közösen valósította meg az állam. Az építkezés 2015-ben kezdődött el.

Az egész rendszer a neutrínók tanulmányozásában fog segítséget nyújtani a tudósoknak.

A tényleges „távcsövet” üvegből és rozsdamentes acélból készült és kábelekkel a földfelszínhez rögzített gömbmodulok százai alkotják. Ezek az érzékelők jelenleg 500 köbméternyi térfogatot foglalnak el. A modulok telepítésének helyszíneként azért a Bajkál-tóra esett a választás, mert a csillogóan tiszta víz ideális közeg a neutrínók kimutatásához.

A neutrínók a tudomány által jelenleg ismert legkisebb részecskék, és az univerzumban szinte páratlan gyakorisággal fordulnak elő. Mind ezen felül ezek a korpuszkulák hatalmas távolságokat tudnak megtenni anélkül, hogy az anyag egyéb formáival kölcsönhatásba lépnének. A felsorolt tényezők a felismerésüket, illetve a tanulmányozásukat is jelentősen megnehezítik, pedig a neutrínók rendkívül sok információval szolgálhatnak az univerzum történetével kapcsolatban.