770 új munkahely Egerben
A ZF Hungária Kft. új beruházása eredményeképpen a cég egri gyárának tevékenysége személygépjárművekbe gyártott nyolcsebességes automata sebességváltók előállításával bővül, a beruházással minimum 770 új munkahelyet hoznak létre. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egri beruházásról tartott sajtótájékozatón kiemelte: a 100 éves hagyománnyal rendelkező, és a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari cég 31 milliárd forintos beruházást hajt végre Egerben, a beruházáshoz annak nagyságára és a teremtett munkahelyek nagy számára való tekintettel a magyar kormány 6,7 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. 

A magyar gazdaság fejlődését alapvetően az autóipar határozza meg. A miniszter kiemelte: az autóipar átlépett az elektromobilitás fázisába, sőt, napjainkban az önmagát vezető autó jelenti a perspektívát. A magyar autógyártás erejét mutatja az is, hogy a világ 20 legnagyobb elsőkörös beszállítója közül 15 nagyvállalat itt van Magyarországon – mutatott rá Szijjártó Péter, és hozzátette, a világ egyik legnagyobb elsőkörös beszállítója éppen a ZF, amely világszerte 140 ezer embernek ad munkát, és 13 ezer embert alkalmaz a kutatás-fejlesztés területén. 

A miniszter emlékeztetett arra: a ZF Hungária most 900-1000 dolgozót foglalkoztat, amióta Egerben működnek, kis híján 1,5 millió sebességváltót gyártottak. Az új projekt révén teljesen új csúcstechnológiát hoz a ZF Magyarországra. Ez kedvező lesz a beszállító kis- és közepes cégeknek is, ennek a technológiának most 2 százalékos a magyarországi beszállítói hányada, de a ZF Hungária ezt az arányt rövid időn belül 15 százalékra akarja növelni – jelezte a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: a beruházás megvalósulása után az ott gyártott sebességváltók mind exportra kerülnek, ez azt jelenti, hogy a ZF beruházásának az eredményeként évi 200 milliárd forinttal nő a magyar export.