3D-s nyomtatóanyag élelmiszeripari technológiákhoz
Az EU 10/2011 irányelvnek megfelelően engedélyezett, kenést és karbantartást nem igénylő Iglidur I150 Tribo-Filament nyomtatóanyagot fejlesztett ki az Igus.

A motion plastics megoldásokban nagy tapasztalattal rendelkező Igus Iglidur I150 3D-s nyomtatóanyagának élelmiszerrel való érintkezését most már az EU 10/2011 irányelvének megfelelően is engedélyezték. A sokrétűen alkalmazható Tribo-Filament nyomtatóanyag segítségével olyan egyedi készítésű alkatrészeket is lehet nyomtatni, amelyek közvetlenül érintkezhetnek élelmiszerekkel vagy kozmetikumokkal a mozgó rendszerekben. Az anyag nem igényel sem kenést, sem pedig karbantartást, és olyan 3D-nyomtatókban is használható, amelyeknek nincs fűtött nyomólapjuk.

A tanúsítvánnyal rendelkező Iglidur I150 Tribo-Filament nyomtatóanyaggal különleges, kenésmentes élelmiszeripari mozgó alkatrészeket lehet előállítani gyorsan és költséghatékonyan. A szálanyagot meg tudja munkálni bármely 3D-nyomtató, amelyen a fúvóka hőmérséklete 250 °C-ra állítható. Mivel az I150 kiválóan terhelhető, és csak csekély mértékben zsugorodik, olyan 3D-nyomtatóval is megmunkálható, amelynek nincsen fűtött nyomólapja. Ebben az esetben a megfelelő tapadás biztosítása érdekében ajánlott a nyomtatóágyon Igus tapadófóliát használni. Az Iglidur I150 rendkívül sokoldalú anyag, ezért számos más iparág számára is érdekes lehet. Strapabíró, mégis a legkönnyebben megmunkálható Tribo-Filament. Kopásállósága rendkívüli akár 0,2 m/s felületi sebességnél is. Az Igus saját tesztlaboratóriumában számos különböző kísérleti paraméter mellett is jóval kopásállóbbnak bizonyult, mint a hagyományos 3D-s nyomtatóanyagok. 

A szálanyaggal kenés- és karbantartásmentes elemek nyomtathatók az élelmiszer- és az üdítőipar számára is (forrás: Igus)

Az Iglidur I150-en túlmenően a polimerszakértő gyártó öt további kenés- és karbantartásmentes Iglidur Tribo-Filaments anyagot kínál a legkülönfélébb felhasználási célokra – például olyan esetekre, ahol állandó a terhelés, vagy vegyszerállóságra van szükség. Mind az ötöt kiváló kopásállóság jellemzi, akár 50-szer strapabíróbbak, mint a 3D-nyomtatáshoz általában használt anyagok. Az Igus tribológiailag optimalizált szálanyagaival a 3D-nyomtatás ideális választás lehet, különösen az olyan összetett mozgó alkatrészek kisszériás gyártásában, amelyek nagy terhelésnek vannak kitéve különféle szerszámokban és berendezésekben, valamint a különleges gépek gyártásában.

A 3D-nyomtatóval nem rendelkező ügyfelek számára az Igus 3D-nyomtatási szolgáltatást kínál, amelynek révén kopó alkatrészeiket előállíthatják mind Iglidur Tribo-Filament, mind pedig Iglidur I3 lézerszinterezett anyagból. Az ügyfelek feltölthetik az adataikat, online kiválaszthatják a kívánt anyagot, kiszámolhatják az árakat, és közvetlenül megrendelhetik az egyedi kopó alkatrészeiket.