250-300 kilowattos lézerfegyvert építhet az USA
A maga nemében rekord erősségű fegyver később akár már cirkálórakétákat is ártalmatlaníthat.

Rekord erősségű, 250-300 kilowattos lézerfegyvert telepítene az USA hadserege. Jelenleg az ország legerősebb hasonló berendezése a haditengerészet birtokában álló, 30 kilowattos Laser Weapon System (LaWS).

Az egyébként soha be nem vetett, 40 millió dollárból megépített LaWS drónok semlegesítéséhez, illetve helikopterek vagy hajók megrongálásához hatékony választás lehetett volna. Az új változat már akár cirkálórakéták megsemmisítésére is alkalmas lehetne.

A lézerek elsődleges vonzereje, hogy a reakcióidejük rövid, hiszen a célzás után gyakorlatilag fénysebességgel dolgoznak. További előnyük, hogy a használatukhoz nincs szükség különböző lövedékek felhalmozására. Villamos energiával működnek, vagyis amíg van áram, elméletileg bármennyi lövést kibocsáthatnak magukból.

A cirkálórakéták (általában) rendesen meg vannak pakolva. Irányítórendszerrel, sugárhajtóművel, üzemanyagtartállyal és robbanófejjel is felszerelik őket. A lézerimpulzusok az irányítórendszert szétégethetik, a robbanófejet és az üzemanyagtartályt felrobbanthatják, és a hajtóművet is megrongálhatják. Alternatív megoldásként a rakéta törzsét és szárnyait is szétroncsolhatják, amitől a lövedék aerodinamikailag instabillá válhat és lezuhanhat.

Ha megépítik, az új lézerfegyvert előreláthatóan egy teherautóra fogják installálni, amely mellé egy dízel üzemanyaggal teli generátoros járművet is üzembe állítanak. A gyilkos eszköz elméletileg 2024-ben állhat szolgálatba.