25 év után dőlhet meg a szárazföldi sebességrekord
Egy Aussie Invader 5R nevű rakétaautóval fogják jövőre megkísérelni „túlszárnyalni” a szárazföldi járművel elért sebesség 1997 óta érvényes rekordját.

A 16 méter hosszú, kilenc tonnás, acélvázas járművet előreláthatólag tervezője, Rosco McGlashan fogja vezetni a próbatétel során. A cél az 1000 mérföld (1609 km) per órás végsebesség elérése lesz.

Az 5R-t egy perthi mérnökökből álló csapat építette. A gépet egyetlen, két hajtóanyagú rakéta hajtja, amely állítólag 62 000 font feletti tolóerő generálására képes. Számítógépes modellezések szerint ezen képességének köszönhetően az autó 0-ról 100 kilométer per órára körülbelül 1,1 másodperc alatt tud majd felgyorsulni, a maximális tempó eléréséhez pedig kevesebb mint fél percre lesz szüksége. Irigységre semmi ok, ugyanis ez idő alatt a rakéta (több mint 1000 Celsius fokon) 2,8 tonna folyékony hajtóanyagot és oxigént fog elégetni.

Forrás: aussieinvader.com

A jármű 90 centiméter átmérőjű, egyenként 140 kilogrammos kerekei szilárd alumíniumból készülnek, és nem lesz rajtuk gumiabroncs, hogy az éktelen száguldást valamiképpen át tudják vészelni.

Az akció talán legnagyobb kihívást jelentő szakasza a lassítás lesz. Míg a maximális sebesség eléréséhez több mint 5 kilométert kell majd megtenni, a teljes lefékezés procedúrája több mint 13 kilométert fog átívelni. A biztonságos megálláshoz nagy sebességű hidraulikus légfékek, közepes sebességű ejtőernyők és kis sebességű tárcsafékek többlépcsős aktiválására lesz majd szükség.

Az aktuális szárazföldi sebességi rekordot egyébként Andy Green, egykori brit vadászpilóta tartja, aki 1997-ben a nevadai sivatagban ez előző csúcstartó, Richard Noble ThrustSSC nevű járművét 1223,7 kilométer per órára tudta felgyorsítani, és így már a hangsebességet is átlépte vele.