hirdetés
hirdetés

Digitálisan is olvasható a Gyártástrend szeptemberi lapszáma

Szeptemberi lapszámunkban arra vállalkoztunk, hogy áttekintsük, hogyan formálódik a pneumatika és az ipari automatizálás az IIoT-rendszerek térnyerésének hatására, és igyekszünk több szempontból megvizsgálni a kkv-szektort érintő kérdéseket is a témában. 

hirdetés

Belegondolni is borzongató, hogy talán évek múlva ezt a bevezetőt – és más újságcikkeket is – gépek írják majd helyettünk. Pedig az automatizálás, a digitalizáció és a mesterségesintelligencia-fejlesztések ma már ott tartanak, amiről korábban álmodni sem mertünk volna. Terjedésük persze egy sor kérdést felvet, de a legfontosabb talán az, hogy hol van a mi helyünk ebben az új, folyamatosan változó világban.

Mert helyünk tényleg van benne
Mert helyünk tényleg van benne

Az ipar 4.0 egyetlen eszköze vagy alkalmazása sem veszi el az emberek munkáját, inkább átalakítja azt: új munkaköröket teremt, igényt az új képzésekre, és nagyobb hozzáadott értékű feladatokat biztosít számunkra. Érdekes megfigyelni azonban azt is, hogyan változik meg időről időre az ilyen feladatok szerkezete, és mennyire sokat fejlődött a technológia mindössze néhány év alatt. Hogy ne csak a gépek íráskészségét említsem, számos példát hozhatunk akár a jármű- vagy gépiparból is az öndiagnosztikától az önvezető autók fejlesztéséig.

Ez a fejlődés pedig ugyanígy érinti az ipari automatizálás hagyományos rendszereit, amelyek megújulnak, átalakulnak, igazodva az új kihívásokhoz, mellettük pedig modern és praktikus eszközök formálódnak. Bár a pneumatikus gerincvezeték szinte minden gyárban végigfut, egyre több helyen alkalmazzák elektromos hajtásokkal együtt. Hasonlóan változik a hidraulika helyzete is az automatizálási térképen, a teret nyerő elektronika pedig hihetetlen ütemben fejlődik és nyűgöz le minket az újdonságokkal.

Kattintson! Jó olvasást kívánunk szeptemberi lapszámunkhoz! 

A PDF megjelenítéséhez kérjük, kattintson a gombra!
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés