hirdetés
hirdetés

Dohánylevélbe fecskendezik

Vakcinafejlesztés a dohányiparban

Mit tehet egy dohányipari vállalat a vírus elleni küzdelemben? Például vakcinát fejleszthet. A BAT a 2014-ben felvásárolt Kentucky BioProcessing üzemében ugyanis a Covid-19 vírus elleni oltóanyagon dolgozik. A dohányipari technológia ilyen formában történő felhasználása pedig egyelőre ígéretesnek mutatkozik. Most a klinikai teszteken a sor, hogy a hatékonyságot igazolják.

hirdetés

A Kentucky BioProcessing (KBP) egy 2006 óta működő dohánytermesztő vállalat, amely a dohányültetvények termelékenységét kívánja kontrollált körülmények között fokozni. A céget 2014-ben vette meg a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoport érdekeltségébe tartozó Reynolds American Inc., a csoporton belül azonban autonóm egységként működik tovább. A fejlesztések középpontjában az áll, hogy a dohánytermesztést valódi ipari teljesítménnyel végezzék – a technológiafejlesztés pedig most egy egészen új területen is bizonyíthatja hatékonyságát. A vállalat az új kategóriás, nem éghető termékek fejlesztése mellett kezdett el az oltóanyagokra fókuszálni: így indították el a már meglévő technológia frissítésével a vakcinák előállítását. A komplex fehérjetermékek előállításához a növényeket elültetik, kicsíráztatják, illetve felnevelik, csak ezután juttatják be a vírusfehérjét. Néhány nap várakozás után a növényben felszaporodik a vírusos fehérjeállomány, így megkezdődhet a levelek betakarítása. A leveleket ezt követően bezúzzák, és egy sűrű folyadék jön létre, amelyből szűréssel és tisztítással nyerik ki a szükséges fehérjéket. Ezek lesznek a vakcinák aktív összetevői, amelyek a tényleges immunválasz kiváltására alkalmasak.

Gyorsabb növekedés – gyorsabb megoldás

A KBP üzemében alkalmazott speciális eljárással gyors ütemben termeszthetők a kiválasztott speciális növényfajták. A technológia lehetővé teszi, hogy a válogatott dohányfajtákat – azok speciális fehérjéinek kinyerése céljából – akár hat hét alatt felneveljék. Ezt a gyorsaságot használják ki a kutatók a vakcinafejlesztésben is: a gyengített vírussal oltott növények alig másfél hónap alatt érik el kifejlett formájukat, amikor betakaríthatók. Így ezekből a dohánylevelekből kinyerhető az oltóanyag előállításához szükséges gyengített vírusfehérje. A gyorsaság pedig egyet jelent a nagy volumenű termeléssel. Az eljárással hathetes ciklusonként akár hárommillió növényt is termeszthetnek, szemben az egyéb laboratóriumi előállítási megoldásokkal, amelyekkel akár hónapokig is eltarthat az összetevő kisebb mennyiségű kinyerése.

Biztonságos, mégis hatékony

A növények felhasználása a vírusfehérjék sokszorosításához nemcsak termelékeny, hanem biztonságos eljárás. A dohánylevelek ugyanis nem tartalmazhatnak olyan egyéb kórokozókat – a gyengített víruson kívül –, amelyek az emberi szervezet számára kártékonyak lennének. A fejlesztésnek köszönhetően így biztonságos
módon állíthatók elő vírusösszetevők, a hagyományos eljárásokhoz képest sokkal gyorsabban. Ez pedig nemcsak a Covid-19 esetében, hanem egy-egy újabb vírus vagy a szezonális influenza minden évben mutálódó vírustörzseivel szemben is megbízható, gyors védekezési lehetőséget jelenthet.

Nem csak egy sima vakcina

A BAT által fejlesztett oltóanyag a többi, már engedélyezett vakcinához képest is ígéretesnek látszik: nem igényel speciális tárolási körülményeket, és a gyártástechnológiának köszönhetően az előállítás időszükséglete is csökkenthető. Hiszen azon túlmenően, hogy nagy mennyiségben, gyorsan állítható elő, szállítása és tárolása sem igényel hűtést, mint az RNS-t tartalmazó oltások. Ez pedig javítaná az oltás hozzáférhetőségét, illetve jelentősen egyszerűsítené a terjesztését is világszerte. Továbbá a gyengített vírust tartalmazó vakcinákhoz képest szélesebb körben adható: nem jelent problémát az immunrendszer átmeneti gyengesége vagy a krónikus betegség sem.

Komponens vakcinák
Az ilyen típusú oltóanyagok a vírus egy összetevőjét (pl. DNS, RNS, fehérje) tartalmazzák, így a szervezetből igen erős immunválaszt képesek kiváltani. Ez a reakció akadályozza meg, hogy a már beoltott szervezet megfertőződhessen a vírussal. Előnye, hogy gyakorlatilag bárki megkaphatja az oltást: akár a gyengébb immunrendszerű, krónikus betegek is. Hátránya, hogy ismétlésük indokolt lehet – ezzel biztosítható ugyanis a hosszú távú védettség a fertőzéssel szemben. A BAT/KBP által fejlesztett vakcina a vírus fehérjéjét tartalmazza, amelyet a növényekből nyernek ki.

Azonban ahhoz, hogy ne csak egy potenciális megoldási lehetőség legyen a növényalapú vakcinafejlesztés a Covid-19 ellen, a jelenleg zajló klinikai tesztek eredményességére is szükség van. A 2020-as év végén indult egyes klinikai fázisban önkéntesek kis csoportja kapja meg a szükséges oltóanyag-menynyiséget. A további alanyok bevonása csak azután történik majd, hogy az első oltások eredményesek lesznek, és nem várt mellékhatások sem lépnek fel. Erre legkorábban 2021 közepén kerülhet sor.

Reményre adhat okot a vállalat korábbi sikere egy ebola elleni készítmény fejlesztésében, valamint a szintén tesztelés alatt álló, szezonális influenza elleni védőoltás, melyet a SARS–CoV-19 vakcina előállításával megegyező módon gyártanak.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés