hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Így változott a Plútóról alkotott képünk - videó

Közzétette az első felvételeket a Plutóról és holdjáról, a Charonról a NASA, melynek New Horizons nevű űrszondája minden eddiginél közelebb jutott a törpebolygóhoz. A SpaceSciNewsroom pedig összeszedte, amit eddig láttunk. 

hirdetés

A Plútót 1930-ban vette észre Clyde Tombaugh az arizónai Lowell Obszervatóriumban. A bolygóról azóta sok felvétel készült, a legjobb képeket a Hubble űrteleszkóp készítette egészen mostanáig. A New Horizont legújabb felvételein a tudósok is meglepődtek. A törpebolygón Sziklás-hegység magasságú jéghegyek látszódnak, a Charonon pedig olyan szakadékok, melyek hatszor mélyebbnek tűnnek, mint a Grand Canyon - írja a NASA.A tudósok különösen csodálkoztak azon, hogy a Plútóról teljesen hiányoznak a becsapódások kráterei, ezt a bolygó egyébként egyenetlen felszínéről készült közeli kép alapján állapították meg. Ez arra utal, hogy az égitest mégsem az a halott jéggömb, aminek soka vélik, hanem geológiai szempontból ma is aktív, felszínét nem az űrtárgyakkal való ütközések alakítják, hanem a belső hő - közölte a kutatócsoport.

A közeli felvételen látható egy körülbelül egy több tíz kilométeres, 3400 méter magas hegyvonulat. A tudósok szerint a csúcsok csupán 100 millió évesek, míg az égitest maga 4,5 milliárd éves. 

Az alábbi videón megnézhetjük, mit láttunk eddig, és mit látunk most: 

(forrás: Sploid, MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés