hirdetés
hirdetés

Logisztika

AI-rendszerrel ment életeket és nyert díjat a magyar design stúdió

Magyarország egyik formatervező csapata immár másodszorra nyerte el a szakma legtekintélyesebb elismerését a logisztikai műveletek gyorsítását és biztonságát szolgáló AX System irányítórendszerrel.

hirdetés

A Flying Objects designstudió tervét 9500 induló közül választotta ki 98 szakember és jutalmazta iF design díjjal. Az elbíráláskor vizsgálták, hogy mennyire innovatív a termék, milyen a formai megjelenése, illetve azt, hogyan segíti a funkció a felhasználót.

A Safety Logistics Kft. ötlete alapján megalkotott magyar innováció egy mesterséges intelligencia által irányított rendszer, amely biztonságosabbá és zökkenőmentessé teszi a közlekedést a raktárakban és logisztikai központokban. Az AX System képes detektálni két mozgó objektumot, kiszámítja mozgásukat, majd fény és hangjelzéseket ad, amelynek köszönhetően nem kell veszélyes kereszteződésekben feleslegesen lassítaniuk vagy megállniuk, felgyorsítva ezzel az árumozgatás folyamatát. A mesterséges intelligencia tanulmányozza a közlekedési szituációkat, ami a későbbiekben segítheti a működés optimalizálását.

A munkahelyi balesetek száma, a vállalatok igyekezete ellenére is, az egész világon folyamatosan nő. Európában évente csaknem hárommillió ember szenved így valamilyen sérülést, amiből több mint fél milliót okoznak járművek, ebből pedig több ezer súlyos kimenetelű vagy halálos.

Az irányító rendszer jelentősen csökkenti az egyik legveszélyesebb munkahelyi baleset típus kockázatát. A raktársorok között közlekedő targoncák eddig jellemzően tükröket és mozgásérzékelőket használtak a biztonság növelése érdekében.

A Flying Objects formaterve a funkciót és a felhasználás területét veszi elsődlegesen figyelembe. Az egyszerű, indusztriális design rejti az elektronikát és nélkülöz minden öncélúságot. A kompaktsága miatt könnyen javítható, az anyagválasztás pedig biztosítja az ütésállóságot, tartósságot. Univerzális csatlakozóinak köszönhetően egyszerűen felszerelhető a veszélyes útelágazások fölé.

Az iF Design Award 1954-es megalakulása óta segíti a design szektor és az ipar egymásratalálását. Nagy szerepe van abban is, hogy a formatervezés fontosságát megmutassa szélesebb közönségnek is. A Hannoveri vásár részeként indult, ma már több mint 70 ország designerei vesznek rajta részt a kis stúdióktól a csúcsvállalatokig. Az elbíráláskor azt vizsgálták, hogy mennyire innovatív a termék, milyen a formai megjelenése, illetve azt, hogyan segíti a funkció a felhasználót. A szigorú szempontrendszerben teljesített kiválóan a design stúdió formaterve.

(forrás: Flying Objects)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés