hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Videó a Pluto mellett elsuhanó űrszonda képeiből

A NASA lenyűgöző filmmé fűzte össze a New Horizons által rögzített felvételeket.

hirdetés

Mint tudjuk, a körülbelül hangversenyzongora méretű New Horizons nemrég suhant el a Pluto mellett. Jóllehet, az űrhajóra szerelt eszközök miatt (és nyilván más okokból is) személyszállításra már nem volt alkalmas a szerkezet, mi most mégis átélhetjük, hogy milyen lehetett 31 000 mérföld per órával elszáguldani a törpebolygó mellett. A mindezt lehetővé tevő, lenyűgöző videót a NASA az űrszonda által a július 14-i Nagy Találkozás (és az ezt követő Nagy Továbbállás) során készített képeiből fűzte össze.


A mozgókép értékét növeli, hogy hasonló filmmel belátható időn belül valószínűleg nem fog előrukkolni az űrügynökség, hiszen a New Horizons-nak is kilenc évbe telt eljutni a Plutóhoz, arról nem is beszélve, hogy anyagi okokból csaknem meghiúsult a küldetés.

A New Horizons csapata mindazonáltal most egy új objektumot szemelt ki magának. A Kuiper-övben található, 30 mérföld széles és 2014 MU69-nek becézett szikla vált a hosszú kirándulás következő célpontjává.

Ez idő szerint még a Kuiper-övben fellelhető objektumok egyikét sem figyelhettük meg közelebbről – a New Horizons az első űrhajó, amely tiszteletét teszi a régióban. A szikla felkeresése azért lenne fontos, mert a hozzá hasonló jeges égitestek akár a Naprendszer keletkezését vagy az élet eredetét övező kérdésekre is választ adhatnak.

Ha a NASA előteremti a 2014 MU69 felfedezéséhez szükséges forrásokat, a New Horizons pályáján csak kicsit kellene változtatni ahhoz, hogy 2019-ben találkozzon a sziklával. Amennyiben a meghosszabbított misszióhoz már nem lesz pénz, az űrszonda lendülete a Naptól mind távolabb fogja hajtani a szerkezetet, mígnem a New Horizons végleg elhagyja a csillagrendszerünket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés