hirdetés
hirdetés

Innováció

Mikroműanyagokat gyűjt az innovatív hajómotor

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette a világ első, hajómotorokra szerelhető mikroműanyag gyűjtő eszközét.

hirdetés

Az új eszköz használatával a hajó üzemeltetésével is összegyűjthetők a vízfelszín közelében úszó mikroműanyagok. Saját megoldása kidolgozásakor a vállalat szakemberei a külmotorok szerkezetét vették alapul, amely a motor hűtése érdekében több tonna tengervizet szivattyúz át a rendszeren, majd juttat vissza az óceánba. A cég olyan gyűjtőeszközt fejlesztett ki, amely a visszajuttatott víz felhasználásával a mikroműanyagokat is összegyűjti. Az eszköz egyszerűen felszerelhető a visszavezető ágra, és nem befolyásolja a motor teljesítményét, mivel csak a motor hűtése után visszatérő vizet használja fel. A Japánban végzett kutatás szerint a szűrőben fennakadó anyagok között mikroműanyagok is voltak. A kutatást más országokban is folytatják, ezek eredményei alapján további fejlesztések is várhatók. A tervek szerint 2021-től választható kiegészítőként vezetik be az eszközt, a jövőben viszont szériatartozék lesz.

Suzuki Marine hajtómotor
Suzuki Marine hajtómotor

A mikroműanyag gyűjtő eszköz a Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó Suzuki kezdeményezés egyik lépése. A projekt keretében a vállalat a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik. A Suzuki Marine üzletág 2020 októberétől az eredeti alkatrészek csomagolását folyamatosan papíralapúra cseréli a korábbi műanyagról, így évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot használnak fel.

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően hozzávetőlegesen 10 ezer munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá. A Suzuki alapítása óta 1,9 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, ezzel az értékkel a legnagyobb japán beruházó. A vállalat 2019-ben 60 millió eurót fordított fejlesztésekre, főként a hibrid modellek bevezetésére.

(forrás: MTI/GyártásTrend, Suzuki/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés