hirdetés
hirdetés

Párhuzamos motorblokkszerelés

Szerelés ipar 4.0 módra

Az adaptálhatóság, a rugalmasság, valamint az OPC UA kommunikációs szabvány alkalmazása az ipar 4.0 olyan kulcsfontosságú eleme, amely a gépjárműiparban a motorblokkok szerelésénél használt megfogókészülékekre tipikusan jellemző. A Festo felhasználja ezeket a funkciókat az ipar 4.0-val kapcsolatos nehézségek megoldásában – például a dinamikus szerelési folyamatok rugalmasan változtatható rendszereiben.

hirdetés

Ahol megfogókat használnak a motorblokkok szereléséhez, ott jól érzékelhető, hogy mennyire rugalmas és hatékony rendszerre van szükség: a motorblokkot, a tömítést, a dugattyút, a hengerfejet és a csavarokat egyszerre kell megfogni, és két lépésben összeszerelni. A megoldás kulcsa a párhuzamos motorblokkszerelési módszer, amely gyorsabb és gazdaságosabb, mint az egymás után történő gyártás, ráadásul végezhető olyan szervopneumatikus, illetve elektromos tengelyekkel is, mint például az ELGA-TB-KF fogasszíjas hajtómű, illetve az ESBF-BS elektromos henger.

Adaptív és rugalmas

A CPX/VTSA szelepsziget decentralizált intelligenciájának köszönhetően a HGPL-B helytakarékos párhuzamos megfogók – a vákuumkorongokkal és az OVEM vákuumgenerátorral együtt – rugalmas, adaptív és sokoldalú megoldást kínálnak a különböző megfogási feladatok végrehajtásához. A VTSA robusztus, nagy átáramlású szelepsziget és a CPX automatizálási platform összekapcsolása kiváló eredménnyel jár, mivel az okos diagnosztikai koncepciók és a CPX együttesen csökkenti az üresjáratok idejét és a működési költségeket, valamint jobb rendelkezésre állást biztosít.

A megfogó a géphez illeszthető, és megfelel a használók egyedi követelményeinek
A megfogó a géphez illeszthető, és megfelel a használók egyedi követelményeinek

A megfogó sokféle módon illeszthető a géphez, így megfelel a felhasználók egyedi követelményeinek. Az intelligens dizájnnak köszönhetően gyorsabb a hagyományos eszközöknél, ráadásul teljes, integrált szenzortechnológiát és mechanikát, valamint közvetlen jelfeldolgozást is magában foglal. A megfogók helyszíni irányítását az IP65/67-es védettségű, CPX-CEC nevű, CoDeSys fejlesztői környezetben használható vezérlő végzi. Így a megfogókhoz egyáltalán nincs szükség külön vezérlőszekrényre, és értékes hely takarítható meg már a tervezési folyamat során. Az összes terepi busz és az ipari Ethernet, valamint az OPC UA szabvány rendelkezésre áll a rendszer kommunikációjához.

Képzés 4.0

Azon túl, hogy több adatot hozunk létre, ezeket értelmezni kell, és el kell jutni a megfelelő végkövetkeztetésekhez is. Ezért az iparban dolgozóknak, valamint a szakiskolák és egyetemek hallgatóinak specifikus képzésben kell részesülniük az ipar 4.0-val kapcsolatosan.

Képzés az ipar 4.0-ra a CP Factory oktatógyárban
Képzés az ipar 4.0-ra a CP Factory oktatógyárban

A teljesen automatizált digitális gyártási technológiák elsajátítása, valamint a digitális rendszerhálózatok felépítésének és programozásának ismerete kulcsfontosságú. Ennek hiányában a jövőbeli dolgozók nem lesznek képesek a rendszerek működtetésére, optimalizálására, illetve olyan rugalmas, intelligens komponensek kifejlesztésére, amelyek hozzájárulnának a rendszereknél szükséges sokoldalúsághoz és adaptálhatósághoz.

A Festo Didactic a CP Factory oktatógyárával kiberfizikai oktatási és kutatási platformot kínál. Ez a platform egy valós gyár állomásait modellezi le. A tananyag többek között magában foglalja a rendszerprogramozás, a hálózatba kapcsolás (networking), az energiahatékonyság és az adatkezelés témakörét. A platform lehetővé teszi rugalmas szoftvermegoldások fejlesztését és tesztelését is, amelyek azután felhasználhatók a gyártásban.

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés