hirdetés
hirdetés

Futurist

Fenntartható városok okosépületekkel

Az idei évben újra kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem – 2020-ban ugyanis a klímaválság helyett sokkal inkább a járványhelyzet okozta gazdasági problémákra fókuszált a világ. Több globális és regionális szervezet, illetve nemzetek döntöttek a karbonkibocsátásuk mérsékléséről, illetve írtak alá zéró emisszióról szóló stratégiákat.

hirdetés

Mivel a városok fogyasztják a globális energiakészlet kb. 65 százalékát, ideje figyelmet szentelnünk az energetikai hatékonyságuk fokozására. Ennek pedig az egyik legjobb módja az adatalapú hozzáállás, az okosrendszerek és -eszközök alkalmazása nemcsak egyéni, hanem településszinten. Ezzel a mesterséges intelligencia és az IoT (dolgok internetje) a gyárakból és a műszaki életből kiszakadva a hétköznapi életünk részévé válik, ahogy ez már az okosotthonok fejlesztésével is tetten érhető. Így belátható, hogy ezek a fejlesztések nem új rendszerek feltalálását, sokkal inkább a már ismertek új környezetben történő alkalmazását jelentik.

Jó példa az okosnegyedek létrehozására – melyek az okosvárosok előhírnökei lehetnek – a Hanoi városában tapasztalható fejlesztések. Az ilyen sűrűn lakott településeken elengedhetetlen az olyan okosmegoldások használata, mint amilyenekkel a Viettel épületét felruházták. Ez az építmény az új technológiákat alkalmazva nagyjából 20 százalékos energiamegtakarítással üzemeltethető, miközben kényelmes és élhető környezetet biztosít az itt dolgozóknak.

(forrás: IoT News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés