hirdetés
hirdetés

Gépgyártás

Újragondolt présgép

Egy új elgondoláson alapuló hidromechanikus présgép megvalósításán dolgozik a C3D Kft. A termék reális konkurenciája lehet a napjainkban elterjedt típusoknak. Az első prototípust már legyártották, és jelenleg a gép tesztelése folyik üzemi körülmények között.

hirdetés

A C3D hagyományos gépészmérnöki tervezésekkel foglalkozó, megbízási alapon működő vállalkozásként indult 18 évvel ezelőtt két fővel. Mára 40 alkalmazottja van, és 27 tervezőmérnököt foglalkoztat. A tervezői tevékenység időközben véges elemes szimulációkkal, CAD-rendszerek cégre szabott felhasználói oktatásával, CAD-supporttal, mérnöki tanácsadással, valamint gyártással is bővült. A vállalkozás mérnöki szolgáltatásaival az ipar széles szegmensét támogatja, megrendelői között vannak startup vállalkozások, a kkv-szektorba tartozó cégek, valamint nagy multinacionális vállalatok is.

Változatosság minden téren

A megrendelők változatos feladatokkal keresik meg a C3D-t, a fogyasztói termék kategóriától az egyedi gigantikus gépekig szinte mindenre előfordult már megbízás. A munkafeladatok során szakemberei a megbízó igényei szerint részt vesznek a munkafolyamatok bármely szakaszában, például a formatervezésben, a koncepció kidolgozásában, a tanulmánykészítésben, a prototípusgyártás támogatásában vagy akár a kész, a szériagyártásra vonatkozó dokumentáció elkészítésében. A megrendelők változatos szakterületei és a folyamatosan jelentkező új kihívások, új témák eredményeként széles körű tudás és tapasztalat halmozódott fel a cégben, amely frissen tartja az ott dolgozó mérnökök gondolkodását és kreativitását.

Recski János cégtulajdonos fontos momentumként emeli ki, hogy a vállalatnál a mérnökök nem ugyanazzal a részfeladattal vagy akár szakterülettel foglalkoznak éveken keresztül, hanem esetenként negyedévente várják őket újabb és újabb kihívások.

A hidromechanikus présgép számos előnnyel rendelkezik a megszokott konstrukciókhoz képest (forrás: C3D)
A hidromechanikus présgép számos előnnyel rendelkezik a megszokott konstrukciókhoz képest (forrás: C3D)

A C3D alapítása óta folyamatos kapcsolatot tart fenn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A szoros együttműködés részeként a cég szakdolgozat- és diplomatervtémák kiírásával, illetve szakmai előadások megtartásával támogatja az egyetemet. A kölcsönösség jegyében az egyetem oktatási folyamatába közvetlenül kerülnek be aktualizált ipari tapasztalatok, míg a C3D új munkatársai között nagy számban jelennek meg az egyetem friss diplomás hallgatói, akik még a diplomázás előtt ipari tapasztalatot szereznek a vállalatnál nyári gyakorlat vagy gyakornoki feladatok keretében.

A C3D-nél pár év tapasztalatot szerző mérnökök széles szakmai spektrumon mozognak otthonosan, kreatívak, és a problémamegoldó képességük is kimagasló. Ők adják a cég igazi értékét, az ő tudásuk és tapasztalatuk szükséges ahhoz, hogy a megrendelők elégedettek legyenek a szolgáltatásokkal, és visszatérő ügyfelekké váljanak.

A futó érdekesebb megbízások 

A jelenlegi megbízások között van célgéptervezés, illetve a gyártáshoz szükséges készülékek tervezése, végeznek orvostechnikai fejlesztési munkákat és munkagépfejlesztéseket is. Ezeken felül számos oktatás és supporttevékenység is zajlik olyan multinacionális vállalatoknál, mint a Bosch, a Hyundai, a Siemens és a Knorr-Bremse. Az ipari szegmensen kívül kutatási témáknak is aktív részese a kft.

A mérnökiroda 2007 óta van szoros együttműködésben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal, amelynek köszönhetően részt vállal egyebek mellett egy Franciaországban épülő fúziós reaktor (ITER) nemzetközi tervezésében és további fúziós kutatásokhoz kapcsolódóan egy épülő neutronforrás (IGMIF) hűtőrendszerének megtervezésében.

Kombinált előnyök hidromechanikus présgéppel

A hidromechanikus présgéppel kapcsolatos kutatás-fejlesztést egy német öntödei ügyfél korábbi megbízása ihlette. A francia vasút számára olyan speciális alkatrészeket kellett volna a C3D-nek legyártania, amelyeket a rendelkezésre álló excenteres présgépekkel nem tudott volna előállítani. Az új konstrukció egyesíti a hidraulikus és a mechanikus géptípusok előnyeit. A 300 tonnás présgépet 120 mm maximális löket, 30 kW maximális teljesítményigény és 2 másodperces ciklusidő jellemzi. Egy ugyanilyen súlyú és kapacitású, hidraulikus elven működő présgép számottevően hosszabb ciklusidővel bír. Az új berendezés előnye a megszokottakhoz képest a kisebb alapanyagigény és tömeg, az ugyancsak lecsökkent fizikai méretek, az átalakított elrendezésből adódó rugalmasabb felhasználás, a hosszabb élettartam, a kisebb karbantartási igény és a mérsékeltebb zajterhelés. Éppen ezért úgy gondolják a C3D-nél, hogy a termék reális konkurenciája lehet a napjainkban elterjedttípusoknak.

Az egyedi vezérlést is a C3D szakemberei tervezték
Az egyedi vezérlést is a C3D szakemberei tervezték

A fejlesztést egyébként egy kutatási-fejlesztési-innovációs pályázat keretében indították el 2016 januárjában. Az első prototípust már legyártották, a második készítése jelenleg is zajlik. Szeretnék, ha a szériagyártásra érett présgépek nemcsak a nagyüzemek számára jelentenének majd alternatívát, hanem a kisvállalkozásoknak is. Az új berendezésre időközben elindították a szabadalmi igény bejelentését is.

Ötletek a jógától a harcművészetig

A vállalkozás kreatív mérnökei folyamatosan rengeteg új ötlettel állnak elő. Idén januárban például egy egészségügyi eszköz fejlesztésére nyert el a C3D pályázati forrást. A jógaoktató bevonásával készülő úgynevezett gerinctornaszék célzottan edzi a vázizmokat, és segíti a rehabilitációt. Emellett egy harcművészeti ütő- és rúgófelület kidolgozásában is részt vesznek, amely a technika csiszolásában segíti majd a sportolókat. Recski János úgy látja, hogy kizárólag a mérnökök kapacitása szabhat határt az ötleteknek.

Az ipari munkák mellett a cégnél nagy súlyt helyeznek az innovációban vállalt feladatokra is. Céljuk, hogy a hazai tervezés és gyártás területén egyre több piaci szereplő keresse meg a C3D-t, akár ha műszaki problémával, szűk határidővel vagy speciális feladat elvégzésével kerül szembe. Legalább ennyire fontosnak tartják azt, hogy a szakmában folyamatosan kihívást és változatosságot kereső, nyitott gondolkodású gépész tervezőmérnökök nagy számban tudjanak a cégről, vagy akár dolgozzanak is a vállalkozásnál.

(forrás: C3D/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés