hirdetés
hirdetés

Megmunkálás

Nem a legolcsóbb a legjobb

A növekedés tíz éve töretlen, de a filozófia nem változott: innovatív hozzáállás és elkötelezettség a minőség mellett. 

hirdetés

Az Elemech Kft. budapesti telephelyén jó hangulatú, összeszokott csapat dolgozik. Az üzemcsarnok – bár jelenleg átalakítás és bővítés alatt áll – egyszerre funkcionális és barátságos, helyet kapnak benne a legújabb technológiák, miközben a folyosón néhány antik műszer is kiállításra került. A cég történetéről, működéséről, céljairól, illetve a Fanuckal való együttműködésről Gyöngy Attila ügyvezető beszélt.

Azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat

Az idén tízéves vállalkozást Gyöngy Attila korábbi tapasztalatait ötvözve alapította. „Dolgoztam multinál és magyar vállalkozásnál is, de valami olyat szerettem volna létrehozni, ami ezeknél jobb, ahova az emberek szeretnek bejárni, ahol jó dolgozni. Persze ez nem azt jelenti, hogy semmittevéssel telnek a napok: sokkal inkább arról van szó, hogy szeretjük a munkánkat” – magyarázza Gyöngy Attila. Kiemeli továbbá, hogy fontos a megfelelő anyagi biztonság megteremtése. Minden évet egyévnyi működési költségtartalékkal kezdenek, az összes szerszámgépet önerőből vásárolták.

A vállalkozásban mérnökök és technikusok dolgoznak együtt a tervezésen és a gyártáson, ám a jó kapcsolatok a cégen túlra nyúlnak: stabil beszállítói háttérrel rendelkeznek, és a hasonló profilú vállalkozásokkal is jó kapcsolatot ápolnak. Ez a biztosítéka annak, hogy minden megrendelésre időben tudnak reagálni, ha szükséges, akkor külső segítséggel. Arra törekednek, hogy munkájuk jelentős hozzáadott értékkel rendelkezzen. Gyöngy Attila szerint ez nemcsak jövedelmező, de hosszú távon fenntartható megközelítés. Olyannyira, hogy ennek fényében szervezi a feladatokat és a munkafolyamatokat is.

A Fanuc Robodrill CNC-szerszámgépe
A Fanuc Robodrill CNC-szerszámgépe

Több gyártóval, fair versenyben

Jelenleg a csarnok bővítése zajlik, újabb 200 négyzetméternyi üzemterületet alakítanak ki, ahol a 14 használatban lévő szerszámgép jobban elfér majd, illetve további növekedésre is lehetőségük lesz. „Tipikusan a korai elfogadók közé tartozunk: nagyon nyitottak vagyunk az újdonságokra, az új gépekre, az új funkciókra, ezek nemcsak érdekelnek minket, hanem valóban szeretnénk bevetni őket” – mondja Gyöngy Attila a beruházásaikra vonatkozóan.

Az Elemech Kft. szereti és tiszteli is a versenyt. Akkor is, ha őket versenyeztetik, és akkor is, amikor egy-egy beruházás kapcsán ők versenyeztetnek szerszámgépgyártókat. „Nem a legolcsóbb ajánlatot akarjuk adni, és mi sem azt keressük, hanem fair és tartható ajánlatokat szeretnénk, olyanokat, amelyek mindkét fél kölcsönös megelégedettségére válnak majd” – fejti ki Gyöngy Attila. A Fanuc mellett pedig sok más gyártó ajánlatait is számításba vették, amikor az első Robodrill beszerzése történt.

Harminc éve csiszolt gyémánt

A Robodrill megmunkálóközpontokat a Fanuc már harminc éve folyamatosan fejleszti. Mindez megjelenik a külső dizájnban ugyanúgy, mint a funkciók és a belső kialakítás tekintetében. Az évek alatt a Robodrillek folyamatosan fejlődtek és fejlődnek tovább, minden egyes frissítésnél olyan új funkciókkal bővíti őket a Fanuc, amelyeket akár éveken keresztül tesztelnek a japán kutatóközpontban. Ennek köszönhetően ezek a szerszámgépek üzembiztosak, stabilak és megbízhatóak – ezt pedig Gyöngy Attila a saját szavaival is megerősíti: „Mi minden újdonságra nyitottak vagyunk, nem csak a Fanuctól. Azonban abban is biztosak lehetünk, hogy a Fanuc új megoldásai a piacra kerülés pillanatában már biztonságosan alkalmazhatók, hiszen hosszas tesztelési folyamat után kerülnek ki a kutatóközpontból.”

Amellett, hogy a Robodrill egy kiforrott szerszámgép-konstrukció, sok más érv is a japán gyártó gépei mellett szólt. Az egyik ilyet külön kiemelte Attila: „A Fanuc továbbra is az alapító család vezetése alatt működik, nincs rajta tőzsdei nyomás, így nincs fejlesztési kényszer sem. Megfontolt és tesztelt újdonságokat kapunk minden frissítéskor. Emellett pedig tudjuk azt is, hogy a gépekhez egészen addig rendelkezésünkre állnak majd a szükséges pótalkatrészek, amíg használni szeretnénk őket, nem szembesülünk majd azzal a problémával, hogy 10-15 év után azért kell új gépet vennünk, mert már nem lehet beszerezni valamilyen szükséges részegységet.”

A Fanuc Robodrill 3D-s D21LiB2 gépe
A Fanuc Robodrill 3D-s D21LiB2 gépe

Közvetlen kapcsolat

A szemlélet mellett persze fontos az a szervizháttér is, amelyet a japán gyártó magyar leányvállalata, a Fanuc Hungary Kft. képes nyújtani. Ezzel kapcsolatban Gyöngy Attila kiemeli azt az esetet, amikor egy olaszországi üzemtől vásároltak egy használt Robodrillt, amelynek felújítását – a magyar képviselet szerviztechnikusainak segítségével – mindössze egy hét alatt el tudták végezni.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a Fanuc Hungary Kft. értékesítőivel és szervizeseivel is közvetlen, barátságos kapcsolatot ápol. Ez pedig nemcsak az új beszerzéseknél, hanem a karbantartási munkáknál is ugyanúgy érvényesül. „A telefonomban több közvetlen telefonszám is tartozik hozzájuk. Így rögtön ahhoz a személyhez fordulhatok, aki illetékes lehet a probléma megoldásában vagy a kérdés megválaszolásában” – tette hozzá.

Tervezhető karbantartás

Ezek a szavak jutnak Gyöngy Attila eszébe a Fanuc szerszámgépeiről. A Robodrillek tervezésekor ugyanis a japán gyártó valóban tökéletességre törekedett és törekszik ma is. Az Elemech Kft. üzemében dolgozó négy Robodrill-lel pedig megelégedetten dolgozhatnak, hiszen a vezérlők használata egyszerű és intuitív, miközben a gépek elrendezése és kialakítása is a használhatóságnak kedvez.

Amikor arról kérdeztem Gyöngy Attilát, hogy miért ajánlaná szívesen a Fanuc megoldásait és gépeit másoknak, azonnal kiemelte a magyar leányvállalat csapatának hozzáállását. „Szerintem nagyon fontos, hogy emberségesek, közvetlen kapcsolat kialakítására törekednek, és hosszú távon gondolkodnak – nem csak a pillanatnyi értékesítés lehetőségében. Ez a bizalmi viszony pedig számunkra is szimpatikus, ahogy gondolom még egy sor másik vállalkozásnak is. Emellett fontosnak tartom kiemelni, hogy a Fanuc gépekkel tényleg egyszerű dolgozni. Gyakorlatilag problémamentes az üzemeltetésük, kevés karbantartásra van szükség, és azok is jól tervezhetők” – tette hozzá.

Ha pedig a jó kapcsolat és a jó gépek önmagukban nem lennének elég meggyőzőek, ott van továbbá a jó ár-érték arány, illetve a kiváló és magas szaktudással rendelkező, rugalmas szervizcsapat is. Ezzel a Fanuc Hungary Kft. professzionális támogatást tud nyújtani nemcsak az újonnan vásárolt szerszámgépek, hanem a használt vagy felújításra váró berendezések üzemeltetésében is.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin szeptemberi lapszámában jelent meg.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

(forrás: Fanuc/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés