hirdetés
hirdetés

Berendezés tervezés

Ideális kondenzátorok, nemcsak a gépjárműipar számára

Egy tetszőleges berendezés tervezésekor, függetlenül annak későbbi alkalmazási területétől, érdemes azt jó minőségű kondenzátorokkal felszerelni. Utóbbitól nagymértékben függ a berendezés élettartama. 

hirdetés

A Kemet egyike azon cégeknek, melyek termékeit a legmagasabb szintű kiviteli minőség jellemzi. Ezen belül különösen figyelemreméltók az R52-sorozatú zavarszűrő kondenzátorok. A cég kondenzátorai kettő – egy elektromosan vezető és egy szigetelő – rétegből épülnek fel, melyek együtt egy lapított hengert alkotnak. Ennek mindkét oldalán fémlemezkék helyezkednek el, amelyekhez hozzáerősített kivezetések találhatók. Az egész egységet egy műanyag tokozás fedi le.

Az R52-sorozatú Kemet zavarszűrő kondenzátorok jellemzői
Kapacitás: 100 nF-tól 22 µF-ig
Névleges feszültség: 310 VAC/560 VDC
Üzemi hőmérséklet: max. 110 °C
Kivezetés raszter: 15 mm-től 37,5 mm-ig (kapacitástól függően)
Autóipari ágazati szabvány megfelelősége (AEC–Q200)
Magas ellenállás kedvezőtlen üzemi körülményekkel szemben (IEC 60384-14)

Az R52-es sorozat tokozása külön figyelemre érdemes a méretei miatt. Ha összehasonlítjuk pl. az idősebb 0,47 µF kapacitású és 15 mm-enkénti lábkiosztású, F86-os sorozat modelljeivel, látható, hogy az R52-es kondenzátor 86%-kal kisebb.

Az R52 kondenzátorokat, csakúgy, mint a többi Kemet terméket, számos tesztnek vetik alá, amelyek minden körülmények között megerősítik a megbízhatóságukat. Ezek alapján látható, hogy az új kondenzátorsorozatot többek között kiváló ellenállás jellemzi a kedvezőtlen külső hatásokkal szemben.
A kapacitásesés-teszteket az alábbi grafikon mutatja be:

A 85 °C-os hőmérsékleten és 85%-os páratartalmon lefolytatott vizsgálatok igazolják, hogy a kondenzátor kapacitásesése a 6–8%-os tartományba esik, az átlagos érték pedig 2–4%. Figyelemre méltó az új kondenzátorok maximális töltőárama is. A teszt során a töltőáram értékét a kondenzátor frekvenciájától és kapacitásától függően ellenőrizték. A vizsgálatot 25 °C-on végezték. Bizonyos kapacitások esetén az 1 kHz frekvencia alatti töltőáram alacsonyabb, mint 1 A, de az 1 KHz meghaladása után az áram mindig nagyobb, mint 1 A.

Alkalmazási területek

Az egyik iparág, amelyben az R52-sorozatú kondenzátorok sikeresen használhatók, az autóipar. A járművekbe beépített elektronikának kiváló tartósságúnak kell lennie. Ezenkívül minden elemnek, beleértve a kondenzátort is, ellenállónak kell lennie a kedvezőtlen útviszonyokkal szemben is.

Az elektromos autókban használt átalakítóknak és invertereknek szintén jó működési kultúrával kell rendelkezniük. Erre hatással van többek között az akkumulátor töltési időszükséglete is. Az R52-sorozatú kondenzátorok erre a tényezőre is jó hatással vannak, és növelni képesek az átalakítók és inverterek hatékonyságát.

R52 kondenzátorokat az RTV- és háztartási elektromos készülékeket gyártó iparban is használnak. Az ilyen típusú készülékekben a tápfeszültségrendszerek megtervezése már az alapoktól megtörténik. Ez elengedhetetlen, ha a berendezések tökéletes hatékonyságát és a gyártás folyamatosságát akarjuk biztosítani. Például a rádió- és televíziókészülékek gyártásához szükséges elektronikus alkatrészek megfelelő előkészítése megköveteli azok korábbi beüzemelését.

Az elektronikus berendezések gyártása során lényeges a méret, ezért fontos a legkisebb méretű alkatrészeket használni. A Kemet szerint termékeik használatával átlagosan a PCB-n lévő hely 41%-át lehet megtakarítani (a tápegységekre vonatkozóan). A PCB-n jelentkező helytakarékosság más típusú előnyök elérését is lehetővé teszi a jövőben. Egy kisebb méretű alaplemez tárolási helyet takarít meg, ami szintén nagyon fontos a gyártási folyamat optimalizálásában.

Energiamérők: folyamatos pontosság

Az energiamérők a következő termékek, amelyeknek a legnagyobb pontossággal és folyamatos üzemmódban kell működniük. A Kemet kondenzátorok használata kiváló minőségű, mindenféle külső tényezőnek ellenálló berendezés létrehozását teszi lehetővé. Ezenkívül a méretük átlagosan 38%-kal csökkenti a nyomtatott áramköri lemez méretét.

Minden vezérlő- és mérőberendezésnek (függetlenül attól, hogy az csak egy szokványos digitális multiméter vagy egy professzionális kalibrátor) a lehető legmagasabb szintű mérési pontosságot kell biztosítania. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, a készülékgyártóknak megfelelő módon meg kell tervezniük az említett műszerek mérőköreit. Minél magasabb az egyes komponensek minősége, annál könnyebb elérni a kívánt hatást és a kész berendezések pontosságát.

Összefoglalva: a Kemet által kínált R52-sorozatú kondenzátorokat kiváló tulajdonságok és kis méretek jellemzik. Ennek köszönhetően számos alkalmazásban felhasználhatók, és nagyon magas követelményszintű helyeken is bizonyítottan beválnak.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend márciusi lapszámában jelent meg.

(forrás: TME/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés