hirdetés
hirdetés

Itthon tesztelik az első erőmű méretű fúziós reaktor kulcstechnológiáját

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika Laboratóriuma több más hazai vállalattal közösen nyert el egy több mint 2,4 millió eurós, átszámítva majdnem 850 millió forint összértékű, pályázatot, amely jelentős mértékű hazai ipari hozzájárulással valósul meg. A munka heteken belül el is kezdődik, amelynek célja, hogy 18 hónap alatt felépüljön egy kísérleti biztonságvédelmi rendszer az ITER magfúziós kísérleti berendezés számára. 

hirdetés

A csillagok energiatermelésének földi megvalósítása már fél évszázados vágya az emberiségnek. Az Európában jelenleg is épülő ITER berendezés jelentős lépés ezen az úton. Ebben a berendezésben a Nap közepén uralkodó hőmérsékletnél forróbbra hevített, kb. 100 millió Celsius-fokos hidrogéngáz ég el héliummá, miközben tízszer több energia keletkezik, mint amennyit az anyag fűtésére használunk. A földi csillagok begyújtásához az emberiség eddigi legkomplexebb berendezését kell megépíteni és üzembe helyezni.

Számítógép generált kép a tört jég belövő rendszer laboratóriumáról az Energiatudományi Kutatóközpontban
Számítógép generált kép a tört jég belövő rendszer laboratóriumáról az Energiatudományi Kutatóközpontban

A beindítás mellett kritikus fontosságú a berendezés biztonságos leállítása is. A forró anyagba puskagolyó gyorsaságú, mínusz 260 Celsius-fokos hidrogénjég lövedéket, azaz másnéven pelletet lőnek. Ez, egy sörétes puskához hasonlóan, kis jégdarabokkal szórja meg a célpontot, funkcióját tekintve, mint egyfajta poroltó. Az elmúlt évtized kutatásainak eredményeképpen Budapesten épülhet meg a belövő berendezés prototípusa. Az EK kutatói a pellet előállításának, gyorsításának és törésének tesztelésével, a kilövő mérnöki tervezésével, illetve a szükséges kísérleti és megfigyelési módszerek kifejlesztésével jelentős hozzájárulást adnak az ITER későbbi biztonságos üzemeltetéséhez.

Az alábbi videón megnézheti a tört jég belövés fényképét a JET tokamakon:

A berendezés gázrendszere a H-Ion Kft., míg a kriogén tervezése a VTMT Kft. hozzájárulásával valósul meg és bővíti a Wigner FK, a C3D Kft., a GEMS Kft. és a Fusion Instruments Kft. által megkezdett magyar ITER hozzájárulás értékét.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés