Zuhanyrózsa-kinézetű vakvezető fogantyú
A Loughborough-i Egyetem szakemberei kifejlesztettek egy hordozható „robotkalauzt”, amely a látássérült emberek számára óriási segítséget nyújthat a közlekedésben.

Az önvezető autókhoz hasonlóan a különleges szerkezet a lidar technológiájára és kamerákra támaszkodik a felhasználót övező környezet háromdimenziós leképezéséhez.

A Theia nevű eszközben alkalmazott, talán legizgalmasabb technológia mégis egy, az űrhajók helyzetvezérlő rendszerében is alkalmazott giroszkóp (control moment gyroscope, avagy CMG). Ez a beépített műszer teszi lehetővé, hogy Theia visszajelzést nyújtson saját tájolásáról, illetve, hogy – tulajdonképpen, mint egy vakvezető kutya – kisebb fizikai impulzusokkal a felhasználót (gyöngéden) effektíve arra húzza, amerre mennie kéne.

A zuhanyrózsára emlékeztető segédeszköz természetesen számos más hasznos funkcióval is fel van szerelve. Az elérni kívánt desztinációt például hang alapú utasítással lehet tudatni a szerkezettel, amely aztán a fedélzeti processzorait bevetve határozza meg az optimális útvonalat.

Theia egyelőre még a prototípus-fejlesztési szakaszban jár, de állítólag már nem kell olyan nagyon sokat várni, mígnem a kereskedelmi célú gyártása is megkezdődhet.