Zöldhidrogén-termelés árapály-energiával
Egy különleges zöldhidrogén-projekthez vásárolt vanádium redox folyadékáramos akkumulátortelepet az Európai Tengeri Energetikai Központ.

1,8 megawattórás vanádium redox folyadékáramos akkumulátortelepet vásárolt egy Invinity Energy Systems nevű cégtől az Európai Tengeri Energetikai Központ (EMEC). A berendezéseket Skócia Eday nevű szigetén, saját árapályenergia-termelő megoldásokkal kísérletezgető teszthelyszínén fogja installálni a szervezet.

A világon az EMEC új projektje lesz az első, amely az árapály-energia leszüretelését és a folyadékáramos akkumulátorok technológiáját ötvözi a „zöld hidrogén” folyamatos előállításához.

A skót kormány 1,8 millió fonttal támogatja a projektet.

A megvásárolt rendszert nyolc összekapcsolt Invinity VS3 akkumulátormodul alkotja.

A folyadékáramos akkumulátorkomplexum feladata az lesz, hogy az árapály alapú áramtermelés egyenetlenségeit „elsimítsa”, és megbízható módon biztosítson hajtóerőt az EMEC hidrogéntermelő üzeméhez. Az árapály-energiát, energiatárolást és elektrolizátorokat ötvöző szisztéma legnagyobb előnye az lesz, hogy káros anyagok kibocsátása nélkül fogja lehetővé tenni a „zöld hidrogén” előállítását.

Az EMEC és az Invinity szerint 2021-ben fogják üzembe helyezni a komplexumot.