Zöld energiára vált a holland vasút is
Kisvártatva kizárólag szélhajtotta vonatokkal vágtathatunk keresztül a németalföldi síkságokon. A kisvártatva alatt jelen esetben 2018-at kell érteni.

Egy 2014-es megállapodás következtében idén a holland villanyvonatok felét már szélenergia működteti. A vasúti társaságok és az áramszolgáltatók közötti megegyezés ugyanakkor még tovább kívánja növelni ezt az arányt. A Railway Technology jelentése szerint az egyezség célja, hogy 2018-ra a villamos meghajtású vonatok mindegyikét szélenergia működtesse. A vonatok haladásához szükséges erőforrást Hollandiában, Belgiumban és a közeli skandináv országokban telepített szélerőműparkok állítanák elő.

A naponta 1,2 millió utast szállító vasúthálózat a tisztább energiára történő, idei átállás előtt mintegy 550 ezer tonna szén-dioxidot bocsátott ki. A cél, hogy ez a szám nullára csökkenjen. Ez a törekvés nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen 886 holland állampolgár épp nemrég nyújtotta be keresetét a kormány ellen abból a célból, hogy a kabinet 2020-ra az 1990-es szinthez képest 25%-kal csökkentse az ország szén-dioxid-kibocsátásának szintjét. A vonatok esetében tett lépések is a leírt törekvés részét képezik.