YuMi – élethivatása az együttműködés
Az ABB korszerű robotja minden eddiginél biztonságosabban és hatékonyabban képes emberek közvetlen közelében és velük karöltve elvégezni a rá bízott feladatokat.

Az automatizálás világszerte ismert vállalataként az ABB megalkotta YuMit, a világ első, alapjaiban együttműködésre tervezett robotját. A szerkezet kifejezetten azért született, hogy bármilyen egyéb kiegészítő berendezés nélkül az ember mellett és vele együtt, akár egyazon munkafolyamatban láthassa el a teendőit. A YuMi elnevezés a „you” és „me” (te és én) angol szavak összevonásából és részleges átalakításából keletkezett; az újonnan született kifejezés is éppen a harmonikus, közös munka gondolatát közvetíti az ügyfelek felé. Az új robot előnye, hogy segítségével a termelés hatékonyabbá tehető, a gyártás helyigénye csökkenthető, és az eredményesebb szinergia következtében a végtermék minősége is javul.

Biztonság

Amint az az ABB Kft. budapesti robotbemutatóján kiderült, a kimondottan közös munkára szánt YuMi kifejlesztésekor a biztonság volt az elsődleges szempont a tervezők számára. Paplogó Zoltán, az ABB Kft. robotika üzletágának vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy YuMi „a DNS-ében hordozza a biztonságot”.

A veszélytelen működést több megoldás segíti elő:

Igen fontos szempont, hogy a gép könnyű anyagokból épül fel (magnéziumváz, műanyagburkolat), ami YuMi számára lehetővé teszi a gyors mozgást, illetve azt is, hogy az ütközések alkalmával se a kezelő, se pedig a szerkezet ne sérüljön. A robot karját csaknem végig takaró, sötétszürke, puha, szivacsos anyagból készült párnázás is ezt a célt szolgálja.

A biztonságot erősítik emellett YuMinak az emberéhez hasonlóan igencsak mozgékony kezei is. A karja hét tengelyből és hét csuklóból áll. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az eszköz biztonságosan és optimális helyzetből, a lehető legkisebb helyigénnyel tudja megragadni az alkatrészeket. A veszélytelen működést tovább erősíti, hogy a puha és becsípődési pontoktól mentes robottesten mindenütt lekerekített felületekkel találkozhatunk.

Szintén a sérülésmentes munkafolyamatot segíti elő YuMi mozgásvezérlő szoftvere, amely bármilyen erőhatásra a másodperc ezredrésze alatt képes leállítani a szerkezetet. A lemerevítés után nagyon gyorsan, gyakorlatilag egy gombnyomásra újraindítható a robot működése. Mindennek tetejébe YuMi további extra felszerelésekkel is kiegészíthető. amelyek ugyancsak a biztonságot szolgálják. Ilyen például a precízebb működést lehetővé tevő kamerarendszer is.

Hatékonyság

Az együttműködés veszélytelenné válásával nem elhanyagolható szempontként hatalmas terek szabadulnak fel az üzemekben. Mostanáig védőkerítésre és egyéb biztonsági rendszerekre volt szükség ahhoz, hogy robotok és emberek vagy pusztán robotok különösebb veszélyek és fennakadások nélkül dolgozhassanak egymás mellett. A terjedelmes, szigorúan elkülönített cellák komolyan megkurtították az üzemekben óriási kincsként számon tartott gyártóterületet. Lévén kicsi és kompakt, YuMit bármilyen kisebb helyre be lehet építeni, ami növeli a termelékenység hatékonyságát.

A robot egyébként nem véletlenül embernagyságú. A dolgozók számára ugyanis már csak lélektani szempontból is kellemesebb, ha egy viszonylagosan antropomorf munkatárs mellett végezhetik el a feladataikat. Márpedig ember és robot vállvetve sokkal gyorsabban és pontosabban tud dolgozni, amivel egyben magasabb minőséget is tudnak előállítani.

YuMi munka közben egyébként 1500 milliméter/szekundumos sebességre és 0,02 milliméteres visszaállási pontossága képes.

Rendeltetés

Az eszköz precizitása a kettő, soktengelyű karnak, a mozgékony kezeknek, a kamerán alapuló látásnak és a mozgásvezérlő szoftvernek köszönhető. Az a már említett visszaállási pontosság igen komoly fegyvertény az apró alkatrészek összeszerelésénél (pl. a kamerák behelyezése a mobiltelefenokba). Nem titok, hogy az ABB is a kicsiny alkotóelemekkel végzett munkafolyamatokhoz hozta létre a robotot. Példának okáért az óragyártás és a játékipar is komoly hasznot húzhat a készülék képességeiből, ám mivel YuMi az autógyártásban is jól használható, így Magyarországon is jelentős kereslet mutatkozhat a „barátságos, mechanizált munkaerő” iránt.

Az ABB fejlesztése emellett egy korunkban ugyancsak meghatározó ágazatban, a telekommunikációs eszközök gyártásánál is fitogtathatja termelői kvalitásait.

Sokan tapasztalhatjuk, hogy ha például veszünk egy mobiltelefont, a készülék akár már fél év múlva lekerül a boltok polcairól. Mindez szaknyelven annyit jelent, hogy drasztikusan lerövidült a mai (technológiai) árucikkek életciklusa. Az ipari termelők éppen ezért nem tudják megvárni, hogy egy hagyományos gyártórobot egy új gép részeként tervezésre, majd pedig leszállításra kerüljön. Gyorsan és könnyen „hadrendbe” állítható apparátusra van szükségük, amelyek működéséhez nem kell külön területeket elkeríteni, és akár egy meglévő munkatárs mellé is beállíthatóak,

A termékek röpke életciklusa miatt tehát a gyártók számára az egyik árucikk előállításáról a másikéra gyorsan átképezhető robot lehet az ideális választás. Egyszerű programozhatósága révén YuMi is ilyen szerkezet. Az új műveletek betáplálásához és az irányításhoz csupán egy tabletre van szükség, amellyel Wi-Fi kapcsolaton keresztül csatlakozhatunk a robothoz. A gép „betanítása” valóban nem bonyolult folyamat. Gyakorlatilag annyiból áll, hogy megfogjuk a masina kezét, elvisszük a tér egyik pontjába, a pozíciót a tablettel rögzítjük, ezután a kart egy másik pontba is elnavigáljuk, és az új testhelyzetet is betápláljuk a táblagépbe. A félig-meddig humanoid munkaeszköz elindítása és leállítása is a tableten tulajdonképpen két egyszerű gombnyomással kivitelezhető. YuMi ezt követően elvégzi a monoton, nagy precizitást igénylő és így az ember számára megterhelő feladatokat. A készülék az unalmas és különösen nagy koncentrációt igénylő műveletek „átvállalásával”állítólag vonzóbbá teszi a munkahelyeket az emberek számára.

Az apróbb alkatrészek összeszerelésénél továbbra is akadnak olyan területek, ahol napjainkban egyelőre lehetetlennek tűnik a tökéletes automatizálás. YuMi igazi erőssége éppen ezekben a munkafázisokban érhető tetten, vagyis ahol az ún. részleges automatizálás égisze alatt ember és robot „békés és gyümölcsöző együttműködésben”, jobb minőségű termékekkel állhat a nagynyilvánosság elé.

Letölthető fájlok
Asset 4