X néven érkezik az iPhone jubileumi fáklyavivője
Az Apple voltaképpen méltóan ünnepelte meg mobiltelefon-szériájának tízedik születésnapját.

Az Apple számos újítás mellett kedden bemutatta a 10 éves iPhone-telefonszériájának legújabb hullámán úgynevezett asztroszürke és szürke kiszerelésben érkező zászlóshajóját is.

Az iPhone X (ejtsd: ten) sok innovációval büszkélkedhet. Ezek közül talán (legalábbis fizikai értelemben) a legszembeszökőbb változás, hogy a mobil kijelzője csaknem az egész előlapot lefedi. Az iPhone családfájának történetében először az X immár OLED kijelzőbe öltöztetve kelleti magát, amely gazdagabb fekete színeket és összességében jobb kontrasztot biztosít a számára. A felbontásának részletességére utalva az Apple Super Retina Displayre (Szuper Retina Kijelző) keresztelte képernyőt. A 8 hüvelykes (kb. 20,32 cm) átlójú „monitor” 2436×1135 pixel részletességgel próbálja magába szippantani a felhasználót. Nem mellékesen ez az első Home gomb nélkül érkező iPhone modell. Már csupán egy érintéssel is fel lehet ébreszteni a telefont. A főképernyőre egy lentről felfelé intézett suhintással lehet visszaevezni.

A maga kategóriájában terjedelmes eszköz egyik legnagyobb újítása az arcfelismerő rendszer. A beazonosító képességet egy infravörös kamerát, egy projektort és egy fényérzékelőt kombinálva a telefon multioptikai rendszere teszi lehetővé. Az Apple szerint az egyébként valós időben működő funkció éjjel is működőképes marad, és például az olyan kellékek, mint a szemüveg sem zavarhatja meg a munkában. Fontos megjegyezni, hogy a szisztémát fotókkal bizony nem lehet bepalizni – ami a Samsung telefonjainál okozott egy kis gubancot. Az arcfelismerési készséget még az Apple Paynél is fel lehet használni.

Az iPhone X hátsó kamerái szintén átmennek némi ráncfelvarráson. Az X kettő 12 megapixeles kamerával büszkélkedhet. A 2017-es éllovas emellett dupla optikai képstabilizálással rendelkezik, ami annyit jelent, hogy a két kamerát kevésbé fogják megzavarni a kézremegéshez hasonló tényezők.

Az iPhone X a vele együtt bemutatott, ám talán kevésbé forradalmi kistestvéreivel (8, 8 Plus) karöltve immár támogatja a vezeték nélküli töltés lehetőségét is. Az Apple az ilyen típusú regenerálódáshoz egy külön megvásárolható padet is áruba fog bocsátani.