Wifi 6 az iparnak
A wifi 6-tal négyszer nagyobb hálózati sebesség érhető el, kevésbé meríti le a vezeték nélkül csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, és mivel a hálózaton a késleltetés is jelentősen csökken alkalmazásával, lehetővé teszi a szinte valós idejű használatot. 

Az új szabvány a Cisco szerint a vállalatoknak fontos, és főként az automatizált üzemcsarnokokban, a logisztikai iparágban, illetve az önvezető járműveknél alkalmazzák majd a wifi 6-ot. Mivel a technológia egyszerre nagyon sok felhasználót képes elérni, ideálisan alkalmazható a nagy befogadóképességű sport- és kulturális létesítmények eseményeinek kiszolgálásnál is. A rendkívül alacsony késleltetés miatt pedig az egészségügyben is új lehetőségeket nyit.

A korábbi wifi szabványok letöltési sebességének összehasonlítása a wifi 6-tal – Forrás: Cnet

A Wi-Fi 6 az első sebesség-tesztek során, 1320 Mb/s sebességen rögzítették az átviteli sebességét. Ez körülbelül 40 százalékkal gyorsabb, mint a leggyorsabb Wi-Fi 5 sebesség, amelyet valaha is megmértek, ez 938 Mb/s volt, sőt a Wi-Fi 6 sebesség-teszten az új szabvány körülbelül 1000 százalékkal gyorsabb volt, mint a jelenlegi átlagos letöltési sebesség – az USA-ban –, amely 119 Mb/s.

A Cisco előrejelzése szerint 2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen, három év múlva pedig már 28 milliárd eszköz csatlakozik az internetre, amelyek közül számos berendezés - robotok, gyártósorok, orvosi és oktatási eszközök - vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikál majd. A piacelemzéssel is foglalkozó Gartner jelentése azt vetíti előre, hogy 2020-ra az új IoT-projektek (Internet of Things - a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása) 80 százaléka mobilnetre vagy vezeték nélküli hálózatokra épül majd. Ez is mutatja, hogy miért van szükség egy újragondolt vezeték nélküli szabványra, amely jobban igazodik a jelen és a jövő kihívásaihoz - közölte a Cisco.