Wi-Fi-sugárzó léggömböket tesztel az Alphabet
A Google anyavállalata az Indonézia felett elindítandó projekttel később a nincstelen, vidéki emberek számára is el kívánja juttatni az internetet.

Az Alphabet Project Loon nevű munkaterve egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz.

A projekt lényege, hogy magasan repülő léggömbökkel Wi-Fi-hozzáférést sugároznak a Föld távolabbi tájai felé. A Google anyavállalataként az Alphabet múlt hét szerdán bejelentette, hogy Indonézia felett hamarosan megkezdi megtermett „lufijainak” tesztelését.

Az Alphabet három indonéz távközlési vállalattal – az Indosattal, a TelKomsellel és XL Axiatával – kötött előzetes megállapodást arról, hogy a jövő évben léggömböket fog küldeni az ország fölé.

Az Alphabet szerint a Földön négy milliárd ember továbbra sem rendelkezik internetkapcsolattal. Ennek megváltoztatása megdöbbentő következményekkel járna a feltörekvő országokban. A világháló a vidéki falvakban például video-hozzáférést biztosítana a távoli orvosokhoz és tantermekhez. A Bill és Melinda Gates Alapítvány szerint a lehetőség fontos szerepet játszhat még a szegénységi ciklus megszakításában is, mivel a vidéki nélkülöző emberek számára lehetővé teszi a telefonon kivitelezett pénzügyi tranzakciókat.

A Facebooknak egyébként hasonló tervei vannak, ám léggömbök helyett drónokat kíván használni a vállalat. Elon Musk, a Space X vezérigazgatója olcsó „műholdfalkákkal” tervezi a glóbusz elmaradottabb területeire eljuttatni a világhálót. Sir Richard Branson, angol üzletember a világ legnagyobb műhold-konstellációja révén szándékozik a nincstelen lakosságot ellátni az információ nagysebességű áradatával.

A léggömbökkel az Alphabetnek nem kell mobiltorony-hálózatokat építenie. Mike Cassidy, a Project Loon alelnöke szavainak értelmében az általuk épített mobiltornyok 60 000 láb magasan fognak lebegni a Föld felett.

Az Alphabetnek persze üzletileg is megérné a világháló által lefedett terület kiterjesztése, hiszen így több ember használhatja a cégnek a Gmailhez, YouTube-hoz és a keresőhöz hasonló szolgáltatásait.

A napkollektoros és elemmel működő léggömbök a sztratoszférában, 8 és 30 mérföld közötti magasságban fogják ellátni a feladatukat. A projektet vezető csapat két éve, Új-Zélandon indított el a teszteket, ám azóta már Brazília, Kalifornia is Sri Lanka felett is megtörtént a ballonok első „szárnypróbálgatása”.