Watson a rákgyógyításban is segít
Az IBM szuperszámítógépe ezúttal a daganatos betegségek DNS-alapú, precíziós kezeléséhez bocsátja rendelkezésre hatalmas számítási kapacitását.

Watson, az IBM szuperszámítógépe a kulináris újításoktól kezdve a televíziós vetélkedőig már számos téren bizonyította képességeit. A Reuters információi alapján 14 vezető rákklinikával együttműködésben ezúttal még komolyabb feladatot kap a komputer: a tumorok DNS-ére építő, lehető leghatékonyabb kezelések kiválasztásában fog segítséget nyújtani az orvosoknak.

A személyre szabott terápiáké a jövő. Bár sok tényező befolyásolja, a rák tulajdonképpen a sejteknek bizonyos genetikai mutációk által meghatározott és a szervezet kontrollja alól kikerült elszaporofását jelenti. A kutatók rájöttek, hogy a tumort okozó mutációk azonosításával eredményesebben kezelhetik vagy gyógyíthatják meg a daganatos betegségeket. A gond az, hogy mindehhez a DNS feltérképezését, a bűnös megtalálásához több ezer mutáció átvizsgálását és a legalkalmasabb gyógyszer felkutatását is el kell végezni. Ez temérdek adat.

Az említett „big data” problémát Watson számítási kapacitásaival talán sikerül áthidalni. Az orvosok először betáplálják a tumor DNS-ujjlenyomatát a számítógép rendszerébe (az adatbázis feltöltése itt egy évet vett igénybe), amely azonosítja a rákot okozó mutációkat. Következő lépésként a gép átfésüli a klinikai kezelések hatalmas adatbázisát, hogy meglelje a konkrét mutáció optimális ellenszerét.

Nem tudni, hogy Watson közreműködéséért mennyit fizetnek az intézmények, és az sem ismert, hogy meglátásuk szerint hány betegen tudnak majd így segíteni. Annyi biztos, hogy a precíziós gyógyászat jelenleg a rák kezelésének legmodernebb módszereit jelenti, amely a „watsoni léptékű” számítási teljesítmény segítségével már valóban a mindennapjaink szerves részévé válhat.