Vízzel és mágnessel működik az új számítógép
A Stanford Egyetem tudósai vízzel és mágnessel működő számítógépet fejlesztenek. Ez azért érdekes, mert a víz és mágnes köztudottan végzetes hatást gyakorolhat a komputerekre. 

A víz és a mágnes tulajdonképpen a számítógépek esküdt ellenségei, hiszen óriási pusztítást tudnak végezni a rendszerükben. Éppen ezért különös, hogy egy új komputer megépítéséhez vízcseppeket és elektromágnest használtak fel a tudósok.

A számítógép olyan eszköz, amely programok és utasítások végrehajtására képes. Az új masina feladatául a különböző információk feldolgozása helyett parányi vízcseppek irányítását tűzték ki a tudósok.

Manu Prakash, a Stanford Egyetem biomérnöke a diákjai segítségével alkotta meg a rendhagyó szerkezetet. A tudós szerint a cseppek csodálatos eszközök, hiszen parányi zsákként gyakorlatilag bárminek a szállítását el tudják végezni.

Jelen esetben Prakashék mágneses nanorészecskéket helyeztek a vízcseppekbe, majd pedig bélyegnagyságú fémrúdlabirintusokra helyezték őket. A fémrudak a helyváltoztatást lehetővé tevő ösvényekként szolgálnak a mágnesezett vízcseppek számára. Ez az utazás a számítógépes kódokat alkotó egyesek és nullások sémáját követi.

A remények szerint a kicsiny cseppekkel a vegyi anyagok és a biológiai összetevők a jövőben minden eddigi laboratóriumi technológiánál gyorsabban és könnyebben elemezhetővé válnak.

Hamarosan valószínűleg a nagyközönség részletesebben is megismerheti a „fizikai komputer” mögött rejlő elgondolást. Addig is az alábbi videóban működés közben is megfigyelhetjük a szerkezetet: