Vízi drón, csodadrón
A RangerBot kész „svájci bicskaként” fog részt venni a Nagy-korallzátony oltalmazásában.

A Nagy-korallzátony nem szűkölködik ellenségekben. A globális felmelegedés, az óceánok elsavasodása és az invazív ragadozók vállvetve fáradoznak az elpusztításán. Szerencsére a hatalmas természetes képződmény RangerBot nevű víz alatti drónok képében hamarosan bajtársakra lelhet.

A védelmező robotokat a Queenslandi Műszaki Egyetem mérnökei tervezték, és két év fejlesztés után az első példányt az ausztráliai Townsville-ben elhelyezkedő Reef HQ akváriumból már útnak is indították.

A RangerBotot nem túlzás svájci bicskának becézni, hiszen számos különböző eszközzel képes elősegíteni a korallzátony oltalmazását.

Először is folyamatosan ellenőrizni tudja a vízminőséget, detektálni tudja a korallfehéredés jeleit, illetve a szennyeződések sem kerülik el a figyelmét. A zátony körüli területet minden eddigi módszernél gyorsabban tudja feltérképezni, és így komoly támogatást nyújthat a jövőbeli kutatások számára is.

A drón akkor sem rest, amikor észreveszi, hogy ragadozó ólálkodik a világszép formáció környékén.
Számítógépes látórendszere segítségével a szerkezet könnyen azonosítani tudja a korallal táplálkozó töviskoronás tengeri csillagokat. Detektálásuk után 99 százalékos pontossággal ecetet vagy epesót fecskendez a kártevők szervezetébe, és ezzel elpusztítja őket.

A RangerBot egy búvárnál háromszor hosszabb időt tud eltölteni a tenger mélyén. A jelenleg víz alá bocsátott drón követően a gyártási költségek „süllyedésével” idővel számos további példányt hadrendbe állíthatnak a szakemberek. Csupán hat ilyen robottal évente 14-szer lehetne körbejárni a Nagy-korallzátonyt.