Vizet talált egy aszteroidán a NASA
Ez a fejlemény óriási örömöt okozott az űrkutató hivatal tudósainak.

December elején elérte úticélját a NASA 2016-ban fellőtt, OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorernevű űrszondája. A szerkezet feladata egy, a Naptól 160 millió kilométerre repülő, konkrétan Bennura keresztelt aszteroida meglátogatása, kielemzése, és nagyon enyhe megcsapolása volt. Elméletileg a naprendszer titkainak feltárását szolgálja a misszió. A lényeg annyi, hogy miután megérkezett a kisbolygóhoz, és két spektrométerével nekiállt a tanulmányozásának, a szonda – ugyan agyagásványokba zárt állapotban, de – egyből vizet talált a felszínén.

Azért csak „lekötött” formában lelt az anyagra, mert a Bennu túl kicsi ahhoz, hogy folyékony vizet hordozzon a felületén, annyi viszont biztos, hogy azon az égitesten, amelyről levált, cseppfolyós formában létezett az anyag. Bár a tudósok ledöbbentek, hogy az OSIRIS-REx ilyen gyorsan tudta örömhírrel megajándékozni őket, teljes gőzzel folytatni fogják a munkát. Íme, az ütemterv:

•    A jármű 2018. december 31-én az aszteroidát övező keringési pályára áll
•    2019-et az OSIRIS-REx a kisbolygó felszínének feltérképezésével fogja eltölteni, főleg azért, hogy leszállóhelyet keressen magának.
•    A landolásra 2020-ban kerülhet sor, amely után megkezdődhet a talajmintagyűjtés.
•    Az OSIRIS-REx 2023-ban remélhetőleg hazaérkezik, és átnyújtja a felszedett anyagot a NASA-nak.

Akárhogy is alakul a bevetés, annyi biztos, hogy a víz helyi nyomainak azonosítása miatt már most hatalmas sikernek tekinthető, és a jövőben bekövetkező összes felfedezés már csak hab lesz a tortán.