Vizes csúszólakkok elasztomerek és O-gyűrűk kenéséhez
A Klüber Lubrication az élettartamra szóló szárazkenéshez, valamint speciális alkalmazások indítás előtti kenéséhez most új, vízzel keverhető csúszólakkokat kínál, amelyek nem tartalmaznak éghető oldószereket.

Az új terméksorozat a szárazkenés ismert előnyei mellett a csúszóhatás szignifikáns javítását, valamint a gáz- és folyadékpermeabilitásnak köszönhetően az O-gyűrűk megnövelt szigetelését kínálja. Az új terméksorozat az összeszerelési műveletek megkönnyítéséhez való Klüberplus, a dinamikus alkalmazásokhoz kínált Klüberflex és az élelmiszeripar területére szánt Klübertop termékcsaládot egészíti ki.

„Az O-gyűrűk kenésénél a csúszólakkoknak különböző elvárásoknak kell megfelelniük az egyszerű szétválasztó hatástól kezdve az olyan dinamikus igénybevételekig, mint például a szelepek kenése – mondja Rudolf Zechel, a Klüber Lubrication különleges projektekért felelős menedzsere. – Az élelmiszeres és az ivóvizes alkalmazásoknál az egyes alkatrészeknek kiegészítőleg eleget kell tenniük az FDA-konformitás követelményeinek és az ivóvizes alkalmazásokkal kapcsolatos megfelelőségi előírásoknak. Az új terméksorozataink a már bevált csúszólakkok pozitívumait kötik össze azzal a plusz előnnyel, hogy nem tartalmaznak éghető oldószert, és a felhordásnál nem kerül sor károsanyag kibocsátására.”

A csúszóhatás szignifikáns javítását, valamint az O-gyűrűk megnövelt szigetelését tűzték ki célul az új csúszólakkokkal (forrás: Klüber Lubrication)

A csúszólakkok általánosságban is számos előnyt kínálnak az O-gyűrűknél való alkalmazásuk során. Így az alkatrészeket az automatizált összeszerelésnél könnyen szét lehet választani. Nagyfokú biztonságot nyújtanak, mivel így elkerülhető a tömítetlenség és az elcsavarodás az összeszerelésnél, illetve csökkenteni lehet az egyesítéshez szükséges erőt. Ezen túlmenően el lehet kerülni a szenzorok üzem közbeni, a kenésnek betudható szennyeződését. A csúszólakkok színezéshez is használhatók, hogy csökkentsük a különböző méretek és alapanyagok összecserélésének veszélyét.

A szárazkenéssel kent O-gyűrűk a dinamikus alkalmazásoknál is a súrlódási értékek jelentős csökkenését, továbbá az alkatrészek élettartamának szignifikáns növekedését érik el. Ez vonatkozik az olyan tömítésékre éppúgy, amelyek percenként több száz fordulatnak vagy terhelésváltozásnak vannak kitéve, mint a kis sebességű alkalmazásokra, mint például a tanksapka elforgatása vagy a csengőgomb megnyomása. Ezen alkalmazásoknál a csúszólakkok járulékosan a téli befagyásokat is megakadályozzák.