Viselhető szövet a hordható eszközök üzemeltetéséhez
A testnedvmeghajtású akkumulátor új távlatokat nyithat az energetikában.

A New York-i Állami Egyetem egyik tudóscsapata feltalált egy baktériummeghajtású, textilalapú, nyúlékony akkumulátort, amely később számos viselhető eszköz működésének táptalajául szolgálhat.

A szövetből készült, rugalmas elemet kiötlő kutatócsoportot Seokheun Choi professzor vezette.

A „baktériummeghajtás” azt jelenti, hogy az akkumulátor akár testnedvekkel, például verejtékkel is ellátható energiával. A bakteriális tevékenységek mozgatórugójaként az emberi test által kitermelt izzadság a mikrobiális üzemanyagcellák üzemelését akár hosszú távon is lehetővé teszi. Ezek a mikrobiális üzemanyagcellák a viselhető elektronika számára optimális energiaforrásnak tűnnek. Ez azért van, mert biokatalizátorként a mikrobiális sejtek stabil enzimreakcióval szolgálhatnak, és huzamos élettartamot biztosíthatnak.

Choi szerint, ha figyelembe vesszük, hogy az emberek több bakteriális, mint testi sejttel rendelkeznek, a bakteriális sejtek közvetlen használata a viselhető elektronika üzemeltetésében megalapozott megoldás lehet.

A találmányt bemutató értekezés „Flexible and Stretchable Bio-batteries: Monolithic Integration of Membrane-Free Microbial Fuel Cells in a Single Textile Layer” (Rugalmas és nyúlékony bioakkumulátorok: membránmentes mikrobiális üzemanyagcellák monolitikus integrálása egyetlen textilrétegben) címmel az Advanced Energy Materials nevű folyóirat hasábjain látta meg a napvilágot.

A munkát a National Science Foundation, a Binghamton University Research Foundation és a Binghamton University ADL (Analytical and Diagnostics Laboratory) Small Grant támogatta.