Virtuális világban készül a Red Bull a Magyar Nagydíjra
A mai modern motorsportban (is) a digitalizáció a siker kulcsa, és a folyamatos innovációk alapvető fontosságúak a világ Forma-1-es versenyeiben való érvényesüléshez. 

Július 22. és 24. között immár 31. alkalommal rendezik meg a Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amelynek rangját mindjárt meg is adja, hogy a hazai futam 1986 óta megszakítás nélkül szerepel a versenynaptárban, és ilyen hosszú töretlen sorozatot a versenyek történetében csupán két másik helyszín tud felmutatni a mogyoródi aszfaltcsíkon kívül. A csapatok már teljes erőbedobással készülnek a helyszínen a vasárnapi futamra, köztük a 2004-ben alapított Red Bull Racing, amely a 2010 és 2013 között négy-négy konstruktőri és egyéni világbajnoki címet hódított el. De a verseny nem csak a pályán zajlik, a csapatoknak folyamatosan tovább kell fejleszteniük a versenyautóikat a sokszor századmásodperceken múló siker érdekében. Az innovációk gyors megvalósításának kulcsa a korszerű digitális technológiák alkalmazása. A hét végi Forma-1-es Magyar Nagydíj kapcsán közös sajtóbeszélgetésen adott betekintést a Red Bull Racing csapata és a Siemens PLM szoftveres üzletága a digitalizációnak az autóversenyzésre gyakorolt hatásáról.

A teljes folyamatlánc optimalizálása

A Red Bull Racing gyakorlatilag a megalapítása óta működik együtt céljai elérésében a Siemenssel, a csapat mérnökei Siemens termékéletciklus-kezelő (Product Lifecycle Management, PLM) szoftvert használnak annak érdekében, hogy a Daniel Ricciardo és Max Verstappen által vezetett autókat versenyről versenyre egyre gyorsabbá és versenyképesebbé tegyék, így izgalmas versenyre számíthatunk a Hungaroringen is. A digitalizáció a tervezéstől a fejlesztésen át a gyártásig és a támogatásig terjedő folyamatokat egyaránt optimalizálja. A sikeres versenyzéshez a Red Bull Racingnek a gyorsan változó motorsportban kell képesnek lennie arra, hogy az autók terveit rövid idő alatt módosítsa, és új alkatrészeket készítsen vagy szerezzen be, amelyeket még tesztelni és finomhangolni kell a verseny előtt. A csapat autóit teljes egészében a Siemens PLM szoftvercsomag részét képező NX-ben tervezik, amely a számítógéppel támogatott tervező, gyártó, mérnöki elemző (CAD/CAM/CAE) és a Teamcenter szoftverekhez szorosan integrált megoldás.

Versenyről versenyre javított változattal kell előállni a másodpercekért folyó küzdelemben

„Minden szezon úgy kezdődik, hogy egy versenyképes autót tervezünk és építünk az első versenyre, amelyet aztán továbbfejlesztünk, ahogy a szezon halad előre, hogy versenyről versenyre egyre jobb legyen – mondta Zoe Chilton, a Red Bull Racing műszaki partnerségért felelős vezető menedzsere. – Az autóversenyzés a világ egyik legidőkritikusabb eseménye, amelyben a pályán elért siker egy komplex és megbízható, napi, de akár óránkénti határidőkkel is dolgozó fejlesztési folyamaton múlik.”

A Siemens PLM szoftverek segítségével a Red Bull Racing jelentős mértékben csökkentette a prototípus-készítés szükségét és az anyagveszteséget. Ezen túlmenően a tervezés és a gyártás hatékonyabbá vált az egyes folyamatok ismétlődő elemeinek kiiktatásával. A mérnökök gyakorlatilag az egész járművet megtervezik, új alkatrészeket hoznak létre, és elemenként össze is szerelik a virtuális világban.

Smart Innovation

Jan Larsson, a Siemens PLM Software regionális marketingigazgatója az ipari fejlődést az utóbbi mintegy egy évszázadban meghatározó mérföldkövek közül a mind kisebb és bonyolultabb rendszerekkel jellemezhető, napjainkban zajló negyedik ipari forradalom jelentőségét húzta alá. Ennek az autóiparra gyakorolt hatása legjobban a shared mobility fogalomban tükröződik. Az ipar 4.0 alapvetően megváltoztatja a termékek előállítási módját, életciklusban kell gondolkodni, és az innovációt a digitális vállalat keretei közé kell transzformálni, mint ahogyan teszi ezt a Siemens a Smart Innovation portfólióba tartozó termékeivel.

Teljesen digitalizált folyamatláncban folyik a fejlesztés (forrás: Siemens)

„A Siemens PLM szoftver a Red Bull Racing számára fontos és egyedülálló digitális terméktervezési és gyártási eszközt biztosít. A Teamcenter a fejlesztési folyamatunk digitális gerincét alkotja, lehetővé téve az egész mérnökcsapat számára, hogy az NX használatával egyidejűleg tervezzenek, fejlesszenek és gyártsanak a digitális világban” – tette hozzá Zoe Chilton.