Virtuális túrák Magyarországon
A speciális fényképezőgépet tartalmazó, hátizsákra szerelt (trekker) operátori csomag 18 kilogrammot nyom, segítségével lépcsős utcákról – például a budai vár egyes részeiről –, és a kizárólag gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról készítenek panorámaképeket.

A budai várat, Hollókő ófaluját, Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékét, a Tihanyi-félszigetet, valamint számos más, turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős budapesti és vidéki épületet, városrészt, természetvédelmi területet fog virtuálisan bejárhatóvá tenni a Google Street View – magyar nevén Google Utcakép – szolgáltatás, amelyet a Google Térkép részeként havonta több mint 1 milliárd ember használ a világon. Az ehhez szükséges, 360 fokos panorámaképek készítése augusztus végén kezdődött, miután az Utcakép operátorai gyalogos és triciklis expedícióra indultak Magyarországon.

Újabb szakaszba lépett ezzel a szolgáltatás hazai fejlődése, miután az ország autóval bejárható részein idén áprilistól már virtuális sétára indulhatunk az Utcaképben, ahol 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha az ember valóban a helyszínen járna. Az illúziót fokozza, hogy a panorámaképekben nemcsak körbe-, illetve fel- és lenézhetünk, hanem előre vagy hátra is léphetünk.

A szolgáltatás számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. A virtuális sétához mindössze a Google Térkép bal oldalán, a közelítő-távolító gombok mellett látható kis sárga figurát (angolul Pegman) kell a térképen kékkel megjelenő útvonalak valamely pontjára húzni. Világszerte több mint 3 ezer várost és 8 millió kilométert lehet már így bejárni az interneten. Magyarország sorrendben az 50. ország volt, amelynek helyszínei megjelentek a Google Utcaképben.

Különleges kamerarendszer

A szolgáltatáshoz készített felvételeket a Google a térképen megfelelteti földrajzi helyüknek, ehhez a GPS-koordinátákat, valamint a haladás sebességét és irányát mérő érzékelők jeleit is felhasználja. Az operátori felszerelés kamerái – amelyek egy képzeletbeli gömb sugarai mentén helyezkednek el – egymást részben átfedő képeket rögzítenek, és azokat szoftver illeszti össze egyetlen, 360 fokban bepásztázható panorámaképpé.

A lézeres érzékelők az épületek és tárgyak távolságát is mérik, ennek alapján készül a háromdimenziós modell, amelyben az Utcakép felhasználója a megjelenő nyilakra kattintva vagy gyorsbillentyűk leütésével lépeget, és a szolgáltatást működtető szoftver is ennek alapján választja ki az adott pontnak leginkább megfelelő panorámaképet megjelenítésre.

A fotózáshoz használt felszerelés nyílt forráskódú szoftverre és ugyancsak szabadon hozzáférhető hardvertervekre épül, amelynek alapján az Elphel nevű cég kereskedelmi forgalomban kapható kamerarendszereket is kínál. Az augusztusban indult túrafotózáshoz a panorámaképeket készítő felszerelést az autók után hátizsákra, triciklire és ún. zsúrkocsira szerelte a Google, hogy a gépkocsival nem megközelíthető magyarországi helyeket – épületeket, várakat, kastélyokat, palotákat, templomokat, parkokat, sétálóutcákat, nemzeti parkokat és barlangokat – is a világon bárki számára virtuálisan bejárhatóvá tegye az interneten.

A speciális fényképezőgépet tartalmazó, hátizsákra szerelt (trekker) operátori csomag 18 kilogrammot nyom, segítségével lépcsős utcákról – például a budai vár egyes részeiről –, és a kizárólag gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról készítenek panorámaképeket. A mozgó fagylaltárusok kocsijára emlékeztető tricikli tömege 110 kilogramm, az operátorok szűk utcákban – például a tokaj-hegyaljai borvidéken –, és füves területeken használják, míg a zsúrkocsira erősített fényképezőgép belső terek, termek, folyosók fotózását segíti.

A hátizsákra 15 lencséből álló fényképezőgép-rendszert szereltek, amelyet a Google nyílt forráskódú, Android operációs rendszerén futó szoftver működtet: miközben az operátor sétál, a kamerák 2,5 másodpercenként készítenek fotókat. A rendszer robusztusságát jól érzékelteti, hogy a fényképezőgépek akár óránkénti 40 kilométeres haladási sebesség mellett is megfelelő minőségű képeket tudnak készíteni. A trekker felszerelés akkumulátorról működik, amely 6-8 órás üzemidőt biztosít.

A Google Utcakép operátori felszerelésének túraváltozataival korábban már a világ számos pontján, többek között az ókori Pompejiről, a Grand Canyonról, a Galápagos-szigetekről és a dubaji Burj Khalifa felhőkarcolóról, legutóbb pedig a CERN kutatóközpontról is készültek panorámaképek.

Védett magánszféra

A Google Utcaképben közutakon, illetve középületekben és nemzeti parkokban készült panorámaképek tekinthetők meg, az operátorok olyan nyilvános helyszíneken készítenek felvételeket, amelyeket a valóságban is bárki bejárhat gépkocsival, kerékpárral vagy gyalogosan. A szolgáltatás által megjelenített panoráma nem élő felvétel, azt a Google hónapokkal vagy akár évekkel korábban készült fotókból állítja össze. A fotózás optimális időpontját az időjárástól kezdve a helyszín frekventáltságáig számos tényező mérlegelésével határozzák meg.

A Google szoftvere az Utcaképben látható fotókon minden emberi arcot és azonosításra alkalmas információt – pl. gépkocsi rendszámot – automatikusan elhomályosít. Ez egy meglehetősen új eljárás, amely olykor túlzásokba esik, így előfordul, hogy állatok vagy szobrok fejét is kitakarja. A panorámaképek alsó sarkában egy Hibajelentés feliratú gomb is helyet kapott, erre kattintva bárki jelezheti, ha olyan felvételt talál, melyet valamilyen szempontból kifogásolhatónak tart, és kérheti annak további elhomályosítását.

Az Utcakép szolgáltatás biztonsági vonatkozásaival kapcsolatban már több ízben is aggályok merültek fel, különösen kezdetben, amikor a Google a fotózás útvonalán működő wifi hotspotokat is feltérképezte.

Budapest közgyűlése 2012 novemberében egyhangúlag támogatta, hogy a főváros megjelenjen az Utcaképben. Idén januárban, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által megkeresett, további nagyvárosok is hasznosnak ítélték a szolgáltatás magyarországi elindítását, amit a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. és az 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is támogatott.

Állásfoglalásának kialakításakor a hatóság figyelembe vette a szolgáltatás által megvalósuló, közérdekű célokat is. A nemzetközi gyakorlatot szem előtt tartva azonban külön elvárásokat is megfogalmazott a magánszféra védelme érdekében. Miután a Google vállalta, hogy eleget tesz ezen követelményeknek, 2013. január 28-án útjára indíthatta Utcakép szolgáltatását Magyarországon.

Üzleti lehetőség

A Google Utcakép adta lehetőségeket a vállalatok világszerte előszeretettel használják tevékenységük, kínálatuk bemutatására, amit mostantól a magyarországi szervezetek is megtehetnek. A szolgáltatás panorámaképét ugyanis egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba illeszthetik, így az odalátogatóknak megmutathatják, hogy irodájukat, üzletüket, éttermüket vagy szállodájukat hol, milyen épületben találják. Miután az Utcaképben a környék is bejárható, az érdeklődők afelől is tájékozódhatnak, hogy hol parkolhatnak majd, illetve hol találják a legközelebbi busz-, metró- vagy villamosmegállót, míg a mozgáskorlátozottak azt is ellenőrizhetik, hogy az épület bejárata megközelíthető-e akadálymentesen.

A szolgáltatás különösen az idegenforgalom és a vendéglátás területén tevékenykedő vállalatok és ügyfeleik körében népszerű, de a Google Utcaképpel azok is hasznos információkhoz juthatnak, akik egyénileg tervezik utazásukat, ingatlant vásárolnának vagy albérletet keresnek. Nagy létesítmények – például egyetemek, stadionok, bevásárlóközpontok – üzemeltetői, turisztikai, non-profit és más szervezetek meghívhatják az Utcakép csapatát, vagy kikölcsönözhetik a trekker felszerelést panorámafelvételek készítésére.

Az elmúlt két évben a Magyarországot bemutató Google Térkép – amelynek immár az Utcakép is része – látványos fejlődésen ment keresztül. 2011 eleje óta valós időben tájékoztat az ország közúti forgalmáról. Néhány hónappal később elindult a budapesti tömegközlekedési útvonaltervező is, amit az autósokat és a gyalogosokat egyaránt segítő, ingyenes, magyar nyelvű, hangos navigáció követett. Az Utcakép szolgáltatás is továbbfejlődik, ennek érdekében a Google autói idén májustól ismét fényképeznek a magyarországi utakon. Útvonalukkal, érkezésükkel kapcsolatban a google.hu/streetview oldalon lehet tájékozódni.