Különleges holografikus kijelzőt alkotott a Sony
A Spatial Reality Display bármilyen, a virtuálisvalóság-headsethez vagy 3D-szemüveghez hasonló közvetítő eszköz nélkül tud plasztikusnak ható virtuális modelleket megjeleníteni a felhasználó előtt.

Speciális térbeli képet közvetítő kijelzőt mutatott be a Sony. A Spatial Reality Display (SR Display) nevű fejlesztés különlegessége, hogy VR-headset vagy 3D-szemüveg kiiktatása mellett, a felhasználó szabad szeme előtt tud megjeleníteni „körbejárható”, virtuális háromdimenziós képeket. A szerkezet látószenzora folyamatosan figyelemmel kíséri a megfigyelő testének, illetve külön a pupillájának mozgását, és kép mindig ezek pozíciója függvényében változik meg.

A találmány alkotóelemei:

•            egy 15,6 hüvelykes, 4K- felbontású LCD-képernyő

•            egy nagy sebességű, a tekintet és a test mozgását nyomon követő látószenzor

•            egy, az LCD-képernyőre fektetett mikrooptikai lencse, amely a sztereoszkópikus kép létrehozása céljából a jobb és a bal szem számára kettéválasztja a kijelzőt.

Az SR Display működtetéséhez, a hétköznapi fogyasztó szemével acélos asztali számítógéppel kell rendelkezni, ami érthető, hiszen a monitornak egyidejűleg kettő különböző 2K-felbontású, digitális grafikát kell megjelenítenie. Maga az eszköz 5000 dolláros (jelenleg 1,5 millió forintos) áron, novemberben fog megjelenni a piacon.

Úgy néz ki, a Sony főleg kereskedelmi partnerek számára kívánja értékesíteni a speciális monitort. A Volkswagen például már vissza is jelzett, hogy bizonyos ötletek vizualizálásához és tervezéshez praktikusnak találja az eszközt.