Villanymotorokból összekapcsolt gépek rendszere
Az új ABB Ability Smart Sensor távoli állapotfigyelő megoldással lehetségessé válik a kisfeszültségű villanymotorok millióit intelligens, összekapcsolt rendszerré alakítani.

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Smart sensor
  • Alkalmazási terület: Motordiagnosztika
  • Cégnév: ABB Kft.
  • Web: new.abb.com

A kompakt szenzor számos gyártó villanymotorjára felszerelhető, már használatban lévő motorokra is telepíthető. A motor hűtőbordáin kívülről elhelyezett egység figyeli és összegyűjti a motorból érkező jeleket, amelyeket az eszközbe épített Bluetooth-átvitel segítségével, illetve az interneten át továbbít egy biztonságos, felhőalapú szerverre. A szerver elemzi és kiértékeli az adatokat, az eredményt könnyen érthető formában elküldi a felhasználó mobil eszközére vagy egy dedikált webportálra. Így hasznos információkkal szolgál a motor üzemképességéről és teljesítményéről, amely szerint az aktuális szükséglet alapján előre tervezhetők a javítások. A motorok energiafogyasztása optimalizálható azzal, hogy az egyes részegységek leterheltsége összehasonlíthatóvá válik a teljes gyárhoz képest.

Akár összes működő villanymotor távfelügyelet alá kerülhet (forrás: ABB)

Mitől innovatív a termék?

A kisfeszültségű villanymotorok meghatározó szerepet töltenek be az iparban, és számtalan folyamathoz biztosítják a kívánt meghajtást. Kiemelkedő szerepük ellenére mai működésük nem sokban különbözik az első motorokétól. Eddig költséges eljárás volt az állapotuk folyamatos nyomon követése, a motorok tulajdonképpen addig üzemelnek, amíg tönkre nem mennek. A piacon régóta igény volt olyan megfizethető megoldásra, amellyel biztosítható a felügyeletük. Az új állapotfelügyeleti megoldás alapjaiban változtat a helyzeten, mivel intelligenssé teszi a villanymotorokat. Az ABB Ability Smart Sensor belépő a jövő okosgyárába, ezzel ugyanis egy gyár, gyáregység akár összes működő villanymotorja távfelügyelet alá kerülhet. Ez többek közt előre tervezhetővé teszi a karbantartásokat, és megtakarításokat eredménye.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Az ABB Ability Smart Sensor által mért adatokra épülő előrejelző karbantartással az üzemi állásidő akár 70 százalékkal is csökkenthető. A motorok élettartama 30 százalékkal meghosszabbítható. Az energiafogyasztás akár 10 százalékkal is mérsékelhető. Segítségével a kis- és közepes vállalkozások is profitálhatnak az IoT előnyeiből. Az okosszenzorok az ipari termelés, közlekedés, energetika szinte minden területén alkalmazhatók, kritikus folyamatok esetében kulcsszerepük lehet.

Csapat vagy cég rövid bemutatása

Az ABB innovatív technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén. Az innováció terén több mint 125 éves múlttal rendelkező ABB napjainkban az ipari digitalizálás jövőjét formálja, meghatározó szerepet játszik az energetika átalakításában és a negyedik ipari forradalomban is. A cégcsoport több mint száz országban működik, 136 ezer főt alkalmaz. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2017 című kiadványunkban jelent meg.)