Vigyázzon, mit gondol, mert még a komputer kimondja!
Az MIT új találmánya hallja az elménkben megszületett, ám ki nem ejtett szavakat.

Nem lehetetlen, hogy már az olvasó is hallott a szubvokalizáció fogalmáról, vagyis arról folyamatról, amikor szótlanul ejtjük ki a szavakat a fejünkben. Olvasáskor ez egy meglehetősen elterjedt jelenség, de csak a közelmúltban kapott szerepet az emberek és a számítógépek, illetve mobileszközök közötti kommunikációban.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói például létrehoztak egy ilyen elven működő, fejre helyezhető, a szubvokalizáció által előidézett neuromuszkuláris jelek mérésére képes készüléket.

Bár a fehér eszköz egyelőre olyan, mintha a felhasználó állkapcsának kissé ijesztő külvilági hasonmása volna, ha idővel kisebbé és kevésbé feltűnővé varázsolják, a technológia a mozgalmas mindennapjainkat rendesen megkönnyítheti.

Az MIT rendszerét többek között az elménkben megszülető, ám kimondatlan szavak által gerjesztett jelek érzékelésére képes elektródák alkotják. A szisztéma másik komponense a csontvezetéses fülhallgató(-szerűség), amely a fülcsatorna eltorlaszolása nélkül juttatja el a vibrációkat (a magunkban feltett kérdésekre adott számítógépes választ) a belső fül csontjaihoz.

A szerkezet a felfogott jeleket küldi a komputerekhez, amelyek  neurális hálózatok segítségével megkülönböztetik az egyes szavakat, és ilyen módon már parancsként tudják értelmezni őket.

„A motiváció az volt, hogy egy IA (intelligence augmentation avagy intelligencianövelő, a szerk.) eszközt alkossunk – fogalmazott egy közleményben Arnav Kapur, az MIT végzős diákja és a projekt vezetője. – Azon tűnődtünk: létezhet-e olyan számítestachnikai platform, amely egy kicsit szervesebb részünk, valamilyen módon összeolvasztja az embert és a gépet, és kicsit olyan, mintha a saját tudatunk kierjesztése lenne.”