Vigyázó szemekkel
A járműpark felügyelete a cégek számára lényegesen megkönnyítheti a flottájuk zökkenőmentes üzemeltetését, és ezzel működésük költséghatékonyabbá válhat. Egy Angliában született magyar cég erre fejlesztette ki a szolgáltatását. 

A Konetik Ltd. három alapítója, Szabó Balázs ügyvezető, Varga Péter technológiai igazgató és Nyikos Gergő termékfejlesztésért felelős igazgató közösen kezdett az autós adatok analitikájával és üzletidöntés-támogató szerepével foglalkozni. A járműhasználati szokások megismerését és optimalizálását célozták meg, valamint az autók minél hatékonyabb használatát a céges flották esetében. 2014-ben alapították meg a Konetik Ltd.-t Angliában. A Brexit következtében a költözés előnyösnek tűnt, így 2017 tavaszán a cég székhelye Németország lett. A technológiai fejlesztés a kezdetektől fogva Budapesten történik, a cég másik lába pedig Berlinben van, ahol elsődlegesen a salesmarketinggel foglalkozik a németországi csapat. Jelenleg a budapesti irodában 11-en dolgoznak.

Céljuk elsősorban cégek támogatása járműparkjuk hatékonyságának és kihasználtságának növelése és gazdaságosabb üzemeltetése érdekében. Ezt a Konetik Plug eszköz adatgyűjtésének segítségével teszik. A rendszer alapját egy plug and play módszerrel, egyszerűen az OBD-porthoz csatlakoztatható hardver és egy online platform adja. Az első utak megtétele során csatlakozik a rendszerhez, és elkezd adatokat gyűjteni, amelyeket SIM-kártya segítségével továbbít a platformra. A járművekből érkező adatokat a vállalat feldolgozza, és az online felületen térképen megjelenő lokációs információkként, statisztikákként és előrejelzésekként jeleníti meg a felhasználók számára, ezzel biztosítva az adatalapú döntéshozást a cégek számára. A kocsik által megtett út hosszától kezdve az alattuk elfogyasztott üzemanyag költségén keresztül az utazás közben elért maximális sebességig rengeteg adat lekérdezhető az eszközről. Többek között az egyes járművek sebességének, fordulatszámának vagy motorhőmérsékletének változásai akár diagramokon is megtekinthetők. A Konetik Plug készülék előnye a versenytársakhoz képest, hogy a csatlakoztatása és eltávolítása, illetve átültetése pillanatok alatt kivitelezhető, nem kell hosszadalmas órákat eltölteni a ki- és beszerelésével.

A Konetik Ltd. új stratégiai irányvonala az elektromos járművek integrálásának segítése a mindennapokban. Az a tapasztalatuk, hogy vállalatok jelentős része nincs felkészülve és megfelelően informálva jelenleg ahhoz, hogy működő flottájába megfelelően integrálni tudja az elektromos járműveket. A felmerülő töltési nehézségekre és a rövidebb hatótáv okozta kihívásra szeretnének megoldást nyújtani. Hardvereszközük segítségével a jelenlegi járműhasználati mintázatok felmérése segítségével tudnak az ügyfeleik igényeinek megfelelő elektromos járműveket ajánlani.

Flottamenedzsment-szolgáltatásukat elsősorban olyan cégek számára ajánlják, amelyek szeretnék flottájuk üzemeltetését hatékonyabbá tenni, járműveik állapotát hosszú távon megóvni, és csökkenteni a velük járó adminisztrációs feladatokat. A Konetik Ltd. hardvereszköze minden 3,5 tonna alatti jármű OBD II csatlakoztatójával kompatibilis.

A társaság számos nagyobb méretű céggel is kapcsolatban áll, közéjük tartozik a Jabil Hungary Kft. és a Pilkington Kft. Olyan globális multinacionális cégek is látnak fantáziát a termékben, mint például a francia telekommunikációs óriás, az Orange. Elektromos autók integrálása terén a Plugsurfing és Voltia cégekkel alakítottak ki együttműködési kapcsolatot. A cég mögött álló befektető és tanácsadó testület pedig olyan vállalatok felső vezetőiből áll, mint a Mobileye vagy a német autógyártók által nemrégiben több mint 3 milliárd euróért felvásárolt HERE és a Ustream társalapítója, Fehér Gyula.