hirdetés
hirdetés

UAV

Vigyázat, jön a repülőmókusdrón!

Egyszerre kell pehely könnyűnek és csúcsmodernnek lennie, így a megépítése nehéz.

hirdetés

Az amerikai hadsereg tudósai lankadatlan hévvel dolgoznak a dróntechnológia továbbfejlesztésén.

E területre tartoznak például az olyan, új típusú pilóta nélküli járművek (UAV), mint az autonóm hajók vagy a rajokba rendeződő eszközök, de az ellenük való védelem oldaláról (úgymint „mikrohullámos sütés”, irányított lövedékek vagy éppen hekkelés) sem szabad megfeledkeznünk.

Ami a jelent illeti, a haderő egy olyan könnyűsúlyú drónon dolgozik, amely a szituációtól függően számos különböző feladatot el tud végezni.

Az alábbi videóban látható UAV repülő mókusra emlékeztet:

Kicsi, alig több húsz dekagrammnál, a rotorjai pedig ide-oda döntögethetők, ami a gép mozgásának rendkívüli rugalmasságot kölcsönöz. A kialakítás célja, hogy a drón a katonai alakulatok hatékony és sok különbözö „küldetés” teljesítésére képes kiegészítőjeként szolgálhasson.

„Előre nem lehet tudni, hogy milyen feladatokat kell majd elvégeztetni vele. Lehet, hogy egy közeli domb fölé kell szállnia, hogy lássa, mi van ott. Lehet, hogy csak követnie kell bennünket a magasból, hogy némi felderítést végezzen.” -- mondja a videóban Steve Nogar, a projekt egyik kutatója.

A fejlesztők azt is el szeretnék érni, hogy az UAV a környezetében az eltérő objektumokra rá tudjon telepedni. Ehhez az kell, hogy sebesen fel is ismerje őket. A szükséges technológia értelemszerűen mesterséges intelligencia és szupergyors érzékelési rendszer integrálását igényli, amelynek a kivitelezése viszont a pihekönnyű, egykamerás dizájn megbontása nélkül embert próbáló kihívás.

Nogar és más kutatók mindenesetre egy aberdeeni (Maryland, USA) katonai próbaterepen továbbra is rendületlenül csiszolgatják a drón tulajdonságait.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[208981] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés