Légáram: jönnek a vezeték nélkül feltölthető e-taxik
Számos üzleti partnerrel együttműködésben dolgozik egy bizonyos vezeték nélküli e-taxi-feltöltő rendszer kifejlesztésén a Jaguar Land Rover.

Ha minden a tervek szerint halad, valamikor a jövőben vezeték nélkül tölthető taxik lephetik el a norvég főváros (Oslo) utcáit. A Jaguar Land Rover (JLR) három vállalattal összefogva vágott neki a szolgáltatáshoz szükséges technológia kifejlesztésének. Az autógyártón kívül egy Cabonline nevű taxiüzemeltető, egy Fortum Recharge elnevezésű töltőpont-operátor és egy, a vezeték nélküli töltési mechanizmusok területén jártas, Momentum Dynamics nevű cég részese a partnerségnek.

A kábelmentes rendszer fő alkotóelemei az autóban egy elektromos modul és egy vevőegység, a talajban pedig egy töltőegység és egy elektromos szekrény. A töltés alatt az elektromos szekrényben generált nagyfrekvenciás váltakozó áram egyenárammá alakítva árasztja el a taxi akkumulátorát. Amikor a jármű töltőegység fölé gurul, a „tankolás” automatikusan kezdődik el. Az 50-75 kilowattos töltőlemezek telepítésére taxiállomásokon kerülhet sor.

A JLR szerint az együttműködés egy csaknem mindenhol alkalmazható modell megvalósítására törekszik, ami így elősegítheti az elektromos járművek globális elterjedését.