Veszélyek, zónák, előírások
Március 27. és 30. között a Kölni Vásárközpontot az élelmiszer-ipari technológiák nemzetközi szakvására, a kiemelkedő információs és beszerzési fórum szerepét betöltő Anuga FoodTec foglalta el. A számos neves kiállító közül a Festo standján jártunk.

A most hatodik alkalommal megtartott seregszemle mintegy a kétéveses ciklusban jelentkező és világviszonylatban jelentős élelmiszer-ipari kiállítás, a szintén kölni Anuga „fiókintézményének” tekinthető. A magára az élelmiszer- és italtermékekre koncentráló utóbbi rendezvényhez jól illeszkedve az Anuga FoodTec az ágazat valamennyi részterületére kiterjedő gyártási folyamatok széles körű technológiai és beruházási körképét adja.

A látogatókat rugalmasan és integrálhatóan alkalmazható technológiai elvek várják az élelmiszer- és az italgyártás teljes feldolgozási láncából, többek között a folyamattechnológia, a csomagolás, illetve töltés, az adatkezelés, a szabályozás- és vezérléstechnika, a minőségirányítás és élelmiszer-biztonság, a környezettechnika, a klíma- és hűtéstechnika, a technológiai segédanyagok, a szállítás és raktározás, az alkatrészek és részegységek, a felülettechnika és a szolgáltatások területéről. A szakvásár számos kísérőrendezvényével, különbemutatójával kiegészülve átfogó tájékozódási célpont a szakemberek számára.

Egyértelmű terjeszkedés

2009-ben az előző Anuga FoodTechen 1210 vállalat vett részt, amelyen belül a külföldiek részaránya 47 százalék volt. Ezt az eredményt szárnyalja túl az idei bemutató 35 országból, több mint fele részben külföldről érkezett mintegy 1300 kiállítójával. A megelőző szakvásár mutatóihoz képest ugyancsak komoly előrelépést jelent, hogy mintegy 400 új kiállító jelentkezett a 2012-es Anuga FoodTecre, illetve a „visszajáró” kiállítók közül sokan megnövelt kiállítási területen mutatkoznak be. Az Anuga FoodTec a nemzetközi élelmiszer-ipari termelési folyamat valamennyi stratégiai témáját és fázisát három fő vonulat köré szervezi.

Ezek az élelmiszerek előállításával, csomagolásával, valamint biztonságával foglalkozó Food Processing, Food Packaging és Food Safety bemutatók. A neves kiállítók sorában találjuk a csomagolástechnikai innovációkat középpontba állító 6-os kiállítási csarnok nagyméretű dupla standján a pneumatikus és villamos automatizálásban világszerte vezető szerepet játszó német Festo céget. Az 1925-ben alapított és máig családi tulajdonban lévő automatizálási nagyvállalat pneumatikus, szervopneumatikus és villamos hajtástechnikai megoldásaival, katalógustermékeivel, beépítésre kész rendszereivel és sokrétű szolgáltatásaival a termelés- és a folyamatautomatizálási termékek meghatározó gyártója, fejlesztője.

Nagyobb hangsúly a partnerkapcsolatokon

A Festo esetében is igaz a korábbiakban említett hangsúlyosabb kiállítási jelenlét, hiszen a vállalat a három évvel ezelőtti megelőző Anuga FoodTecen már kiállított, de most lényegesen nagyobb standon tért vissza. Ez több okra is visszavezethető. Nyilvánvalóan szerepe van a kedvező gazdasági klímának, amelyben a Festo 2011-ben minden idők legjobb vállalati eredményét érte el. Tavaly sikerült először túlszárnyalniuk a 2 milliárd eurós határt a termékeik értékesítésében: forgalmuk 2,1 milliárd eurót tett ki.

A másik nem lebecsülendő szempont, hogy a vállalati stratégia mind fontosabbnak tartja a partnerekkel való szorosabb kapcsolattartást. Napjainkban nem elég jó terméket eladni, de folyamatosan erősíteni kell az ügyféltámogatás rendszerét, többletszolgáltatásokat kell nyújtani a partnereknek, minden eddiginél hangsúlyosabb szerepet kap a tanácsadás, a szerviz, az értékesítést megelőző és követő járulékos tevékenységek – adott bepillantást a helyszínen a Festo korszerű és eredményes vállalati stratégiájába Christopher Haug. A vállalati kommunikáció szaksajtókért felelős vezetője azt is kiemelte, hogy bár az automatizálási nagyvállalat változatlanul részt vesz az általános ipari vásárokon, egyre fontosabb számára az ágazatokra specializálódott rendezvényeken való megjelenés, ami többek között éppen az érintett szakemberekkel való kapcsolattartást szolgálja az eddigieknél jobban.

Teljes lánchoz kínálnak megoldást

A Festo standjának felépítése jól strukturáltan követi végig az élelmiszeriparban felmerülő feladatokra adott releváns megoldásokat. Ez nagyvonalakban a feldolgozásra váró élelmiszerek előkészítését, magát a feldolgozás technológiai folyamatát és annak automatizálását, valamint a csomagolást jelenti.

A szegmensekre osztás tökéletes keretet ad arra, hogy szemléltetni lehessen: az élelmiszeriparban előforduló, egyes zónákban (például ahol az alkatrészek közvetlenül érintkeznek az élelmiszerrel) igen szigorú higiéniai-biztonsági, illetve az ennek megfelelő korrózió- és vegyszerállósági, IP védettségi, antibakterialitásra vonatkozó vagy például a felület kiképzésével és kezelésével kapcsolatos követelményeknek valamennyi részalkalmazásban egyedi meggondolások alapján kell megfelelni. A kiválasztott automatizálási elemek paraméterei minden esetben a konkrét felhasználástól függenek. A biztonságot érintő előírások maximális betartása mellett is jelentős energia-, illetve költségmegtakarítás érhető el azzal, ha a kevésbé kritikus zónákban (így például a már csomagolt, így kevésbé érzékeny termékek kezelésénél) nem használnak szükségtelenül magasabb biztonsági fokozatot. 

A gépépítők takarékosabb változatot választhatnak az egyébként igen hasonló funkcionalitású elemek, szelepek, levegő-előkészítők, megfogók, vezérlők stb. közül. A Festo erőssége többek között abban rejlik, hogy a legszélesebb feltételeknek eleget tevő termékeket, illetve célmegoldásokat ajánl, vagyis a követelményekhez mindig hozzáigazítható a konkrét megoldás. Egy kézből kínálva választhatnak a felhasználók a pneumatikus és villamos automatizálási elemek közül, és a két alaptechnológia akár kombinálható is a legnagyobb haszon érdekében.