hirdetés
hirdetés

Meditech

Verejtékből diagnosztizáló hordható szenzor

Nem-invazív, viselhető grafénérzékelőt alkottak az egyes betegségek indikátorainak felismeréséhez.

hirdetés

Az eddigieknél egyszerűbb, hatékonyabb és nem invazív módszereket keres az emberek életjeleinek megfigyelésére és a betegségek indikátorainak észlelésére egy kaliforniai kutatócsapat. Egy Wei Gao nevű orvosprofesszor vezeti a projektet. Az indikátorok kimutatására szolgáló jelenlegi tesztek a vizsgálatokhoz nagyobb mennyiségeket igényelnek a vegyületekből, és így a végrehajtásukhoz általában invazív technikákhoz, például vérvételhez kell folyamodni.

Gao és kollégái most kifejlesztettek egy, a bőrre applikálható, műanyagfóliába gravírozott eszközt, amely esetenként okafogyottá teheti a „fájdalmasabb” megoldások használatát.

Forrás: California Institute of Technology

Az érzékelő grafénból készül, amely köztudottan egy könnyű, erős, kémiailag stabil, szén alapú anyag, amely mindennek tetejében még kivételes hő- és áramvezető képességekkel is rendelkezik.

A kutatók a szén-dioxid lézergravírozás relatíve olcsó technikáját alkalmazták az érzékelő kialakításához. A mérnökök az eszközön ultravékony, az emberi verejték elszívására alkalmas csatornákat vájtak ki az eljárással. A grafén-érzékelők a vájatokba terelt izzadság csupán kicsiny mennyiségéből is több egészségügyi mutató meghatározására képesek. Némi finomhangolással például a verejték húgysavszintjét is módjukban áll ellenőrizni, amely, ha magas, köszvény jelenlétére is utalhat. A technológiát mindamellett egyéb anyagokra is specializálni lehet.

A CalTech csapat más amerikai és kínai intézményben dolgozó kollégákkal együttműködésben önkéntesek segítségével megmutatta, hogy a szenzorjuk prototípusa az izzadságminták alapján a testhőmérséklet mellett még a légzésszám nyomon követésére is alkalmas.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Science and Enterprise)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés