hirdetés
hirdetés

Sebészet

Végrehajtották az első távvezérelt szívműtétet

Az operációt ténylegesen lefolytató robotot 32 kilométer távolságból irányították.

hirdetés

Indiában végrehajtották az első távolról irányított szívműtétet.

A beavatkozást egy Dr. Tejas Patela nevű sebész a pácienstől 32 kilométerről vezényelte le.

 A procedúra gyakorlati részét egy CorPath GRX nevű robot végezte el.

A folyamat során a szakemberek egy stent nevű kicsi eszközt helyeztek be a páciens szívének ereibe, hogy ezeket nyitva tartsák. Az eljárást általában érelmeszesedésben szenvedő embereken alkalmazzák – e betegség következtében a vér áramlását megakadályozó plakkok jönnek létre a véredényekben.

CorPath GRX (Forrás: YouTube)

A robotot a múltban már felhasználták bizonyos műtétekhez, de az azt irányító munkaállomás gyakorlatilag a műtőasztal mellett helyezkedett el. Ezen a munkaállomáson az orvos számos joystick mozgatásával és a robot tevékenységét megjelenítő kijelzőkkel felvértezve folytatja le az operációt. Jelen esetben is ugyanezt a munkaállomást használták, csak éppen a pácienstől 32 kilométeres messzeségből, nagy sebességű internetes kapcsolat közvetítésével irányították a mesterséges sebészt.

A biztonság kedvéért további kamerákat is elhelyeztek a műtőben, hogy Dr. Tejas Patela nagyobb rálátást nyerjen az eseményekre, illetve több szakember a műtét helyszínén készenlétben állt, hogy szükség esetén beavatkozhasson.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Times Now)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés