Végre ténylegesen lefotózhatnak egy fekete lyukat
Az MIT egyik diákjának úttörő algoritmusa megoldást jelenthet a kozmikus tünemény megörökítésére.

Katie Bouman, az MIT hallgatója és csapata kifejlesztettek egy olyan algoritmust, amely végre fotón mutathatja meg, hogy valójában milyen is egy fekete lyuk. Idáig az összes „fénykép”, amelyeket a fekete lyukakról láttunk, tulajdonképpen csupán művészi interpretációi annak, ahogy szerintünk egy ilyen kozmikus jelenség kinéz.

Annak érdekében például, hogy a saját galaxisunk közepén ténykedő szupermasszív fekete lyukat fényképen rögzíteni tudjuk, nagyjából a Földével megegyező átmérőjű távcsőre lenne szükségünk. Tekintve, hogy egy ekkora teleszkóp létrehozása lehetetlen, Bouman algoritmusa, az úgynevezett Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch (CHIRP) segítségével az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) lánc által összegyűjtött adatokat próbálja összeszőni.

Az EHT láncot számos, a világ különböző részein felállított rádióteleszkóp alkotja, amelyek képesek a galaktikus poron áthatolni.  A csillagászok együtt, egy nagy, Föld méretű teleszkópként kezelik az EHT-t, amely a távcsövek által begyűjtött adatokat összekapcsolja. A probléma az, hogy az űrben megtalálható összes ko(s)zmikus por miatt a távcsövek nem egyszerre kapják meg az adatokat.

A CHIRP képes kiszűrni az atmoszférikus zajt, hogy pótolja a hiányzó adatokat, és a többi algoritmusnál tisztább képet hozzon létre.

A tanulmány egyik szerzője, Michael Johnson a PopSci-nak úgy nyilatkozott, hogy a tudósok az algoritmus felhasználásával hamarosan „képesek lehetnek mozgóképen megmutatni, amint egy fekete lyuk bekebelezi az anyagokat”.

Egyelőre persze az állókép létrehozása is hatalmas fejlődést jelentene a tudomány számára.