hirdetés
hirdetés

Gázóriás

Végnapjait éli a Cassini űrszonda

Pontosabban véghónapjait, s mindeközben lélegzetelállító felvételeket rögzít a Szaturnusz és a gyűrűi között tátongó hasadékról.

hirdetés

Lassan véget ér a NASA Cassini nevű űrszondájának 20 évig tartó missziója. A Szaturnusz rendszere körüli több évnyi keringés és a csillagokat érintő adatok begyűjtése után tulajdonképpen a megsemmisülés ösvényére lépett: vasárnap a szerkezet elérkezett küldetése utolsó pályaszakaszához, amely során olyan közel kerül a Szaturnuszhoz, hogy a bolygó gravitációja magával ragadja, és elégeti.

A feledésbe intézett utolsó merülésre mindamellett szeptember 15-ig még várni kell. Mindaddig a Cassini lépten-nyomon még bemerészkedik a gázóriás és gyűrűi közé. A szonda először szerdán látogatott el a feltáratlan tartományra, aztán pedig sikeresen újra felvette a kapcsolatot a Földdel, hogy izgalmas fotókat küldjön vissza a környezetéről.

Ez itt például a Szaturnusz gyűrűje (Forrás: NASA)

Az első be(le)vetés során a Cassini a Szaturnusz fellegeinek tetejétől kevesebb mint 3000, a bolygó gyűrűinek legbelső peremétől pedig 300 kilométer távolságra haladt el. A NASA kutatói meglehetősen biztosak abban, hogy a területen csak a gyűrű apró részecskéit – főleg füstöt – lehet találni. Tekintve azonban, hogy a Cassini nagyjából 124 000 kilométer per órával suhan, a parányi töredékek így is megviselhetik az elektronikáját. A szondával éppen amiatt kellett egy ideig megszakítani az összeköttetést, mert az antennatányért ideiglenesen pajzsként kellett felhasználni, és így nem a megfelelő pozícióban állt a földi kommunikációhoz.

Az első utazás már most gyönyörű fényképekkel szolgált a Szaturnusz atmoszférájáról, ám csak erről a szakaszról még rengeteg fotó beérkezésére lehet számítani. Ráadásul a Cassini szeptemberig még hetente, konkrétan 20 alkalommal át fog utazni a hézagon. A következő merülés május 2-re van beütemezve.

A kirándulás további képei ezen a linken elérhetők.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés