hirdetés
hirdetés

COVID-19

Védőmaszk koronavírusölő szövetből

Az Indianai Egyetem tudósai létrehoztak egy speciális textilt, amely gyenge elektromos mezők bevetésével vethet gátat az új koronavírus terjeszkedésének.

hirdetés

Az Indianai Egyetem kutatói az év elején felfedezték, hogy az új koronavírusnak különleges elektrosztatikus erőkre kell támaszkodnia ahhoz, hogy a gazdasejtekhez tapadhasson és fertőzni tudjon. A tudósok a megfigyelésükre alapozva már létre is hoztak egy ezüst- és cinkpöttyökkel telenyomtatott, poliészter szövetet, amellyel a COVID-19 elektrokinetikai tulajdonságai megbolygathatóak, és így a kórokozó érvényesülését gyorsan el lehet lehetetleníteni vele.

Forrás: Chandan Sen

A textil tulajdonképpen úgy működik, mint egy jelzavaró: nedvességnek kitéve a belé integrált fémek gyenge elektromos mezőt alakítanak ki egymás között, és az elektrosztatikus erőket semlegesítve a vírus terjeszkedését megakadályozzák.

A rendszer tulajdonképpen egy speciális kialakítású akkumulátorhálózatnak is felfogható.

Ideális esetben akár az új koronavírus ellen óvó maszkokat is létre lehetne hozni az anyagból, mivel a felületén lejátszódó védekező mechanizmusok az emberre nézve ártalmatlanok.

Forrás: Chandan Sen

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Indianapolis Monthly)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés