hirdetés
hirdetés

Új technológiák a válságkezelésben

Védőfelszerelések additív gyártása

Az új technológiák többsége megmutatta hatékony szerepét a COVID-19 okozta globális krízishelyzet elleni harcban. A mesterséges intelligencia, a virtuális ikerpárok és távfelügyeleti okosrendszerek mellett a 3D-nyomtatás is fókuszba került, elsősorban a védőfelszerelések és lélegeztetőgép-alkatrészek gyártása miatt.

hirdetés

Az additív gyártás népszerűségén nagyot lendített a koronavírus-járvány. Online oldalunkon sokat írunk arról, hogy a technológia milyen elképesztő ütemben fejlődik, anyaghasználata egyre sokszínűbb és többek között olyan területeken tud segíteni, mint a költséghatékony építkezés, az orvostechnikai megoldások vagy az ipari gyártás. Most azonban még közelebb került az emberekhez az additív technológia, konkrétan az életmentésben mutatta meg hathatós szerepét.

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D-csoportok alakultak a hatékony küzdelem érdekében. Szinte naponta járták be a világsajtót a hírek, hogy a 3D-nyomtatással foglalkozó cégek a kórházak, egészségügyi dolgozók védelmére siettek többek között a védőpajzsok és lélegeztetőgépek gyors és hatékony gyártásával. Van olyan észak-olaszországi kórház, ahol a vírus tetőzésekor volt megoldatlan a lélegeztetőgépekhez szükséges alkatrészek cseréje, úgyhogy a kórház kérte meg a Brescia környékén működő nyomtató cégeket, hogy segítsenek az utánpótlás gyártásában. A megkeresett cégek képesek voltak arra, hogy a helyszínen megtervezzék és kinyomtassák a lélegeztetőgépekhez szükséges szelepeket, ezzel pedig 10 életet mentettek meg egyetlen éjszaka alatt, egyetlen kórházban. Nem kevésbé volt népszerű bejelentésekor az University of Southampton tudósai által kifejlesztett egyszemélyes, hordozható légzőkészülék, amelynek bizonyos elemeit szintén nyomtatva állítják elő. A COVID-19-fertőzés elleni harc frontvonalában küzdő orvosoknak és ápolóknak gyártott légzőkészülék biztonságos, és akár 8-9 órán keresztül is relatíve kényelmesen viselhető.

Hazai összefogás

A hazai közösség sem maradt ki a világméterű összefogásból, elérhetővé tették ugyanis több hazai és nemzetközi fórumon is egy olyan nyomtatott pajzs specifikációját, amely az egészségügyi dolgozók, szociális munkások egészségét védi, és amely így a világon bárki által kinyomtatható. "Példaértékű, ahogy a magyar 3D-nyomtatás közösség összefogott, hogy orvosi védőeszközök átmeneti gyártásával segítse az egészségügyben dolgozók munkáját. A kezdeményezés az elmúlt időszakban rengeteget haladt, más gyártó szakembereket is megihletett, és produktívabb technológiák is beszálltak a védőpajzsok gyártásába, amelyekből már több ezernyire érkezett igény a szervezőkhöz" – írta Facebook oldalán a Freedee Printing Solutions még március végén.

A közzétett arcvédő pajzsot egyébként a magyar CraftUniqe gépgyártó CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló) asztali 3D-nyomtatójára optimalizálták, amely ugyan kiválóan alkalmas az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védőmaszkok előállítására nem. Cseh mintára mégis sikerült a szakembereknek olyan védőeszközt tervezniük és kinyomtatniuk, ami több területen is felhasználható. Az egészségügyi dolgozóknak, az önkormányzati munkatársaknak, de a közterületeseknek, patikusoknak és az idősek otthonában dolgozóknak is hatalmas segítséget nyújt az arcvédő. A nyomtatócégek az elmúlt időszakban egyébként oktatási anyagokat is ingyenessé tettek, illetve kialakult egy végleges, orvosokkal egyeztetett, lézerrel, esetleg digitális kivágógéppel gyorsan gyártható Shield Mask modellje is, amelyhez a vektorok szintén mindenki számára elérhetők.

Zákányi Virág
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés