Védelem a természeti károk ellen
A kifejlesztett IoT-megoldás képes az árvízveszély korai és a nagy területi részletességű felismerésére, megbízható jelzésére.
Alapadatok
  • Innováció neve: Automata figyelmeztető rendszer
  • Alkalmazási terület: Árvízvédelem
  • Cégnév: Keller AG
  • Web:www.keller-druck.com

Az innováció

A katasztrófavédelmi szervek a nap 24 órájában, a másodperc töredéke alatt automatikus riasztást kapnak az időben történő beavatkozáshoz.

Mitől innovatív a termék?

Az áradások hirtelen és sok esetben váratlanul érik el a településeket, és akár percek alatt eláraszthatják a rakpartokat és az utcákat. Az épületekben, járművekben eső anyagi kár tetemes lehet, és nemritkán emberéletet is követel, amikor egy folyó kilép a medréből. Bár a jelzőszolgálatok pontos előrejelzéseket adnak ki, egyértelműen megjelölve az adott régió veszélynek kitett zónáit, de a települések gyakran mégsem tudnak proaktív intézkedéseket tenni, időben felkészülni a veszélyhelyzetre. Ennek egyik oka, hogy a speciális árvízjelző térképek viszonylag durva felbontásúak, például nem tüntetik fel külön az érintett épületeket vagy az árhullámot levezető utcákat. Ez a hiányosság küszöbölhető ki a Keller AG által kínált, a dolgok internetjére (IoT) alapozó megoldással.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A megfigyelőrendszer egyik alapeleme a GSM-2 távadatátviteli egység, amely egy eszközben autonóm adatgyűjtőt is egyesít. Ha az egységet nyomástávadóval vagy szintszondával kapcsolják össze, megbízhatóan alkalmassá válik a vízszint- és a nyomásadatok továbbítására GSM-mobilhálózatban, SMS-ben, e-mailben vagy FTP-szerverre az illetékesek felé. A rendszer legfőbb előnye, hogy megfelelő installálása és a hozzá tartozó felhasználóspecifikus program alkalmas felprogramozása után pontosan tájékoztatja a növekvő vízszintről a hatóságokat, és a manuálisan időszakosan elhelyezett mobilgátakról akár át is lehet térni az állandóra telepített, az áradáskor automatikusan záródó mozgó kapukra.

A figyelmeztető megoldás a dolgok internetjére alapoz (forrás: keller)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A svájci winterthuri székhelyű, a nyomásmérési technika specialistájának számító Keller AG-t 1974-ben alapította az integrált szilícium mérőcella feltalálója, Hannes W. Keller. A családi tulajdonban lévő vállalkozás mára Európa vezető gyártójává vált az 5 mbar és 2000 bar közötti nyomástartományú nyomásmérők és nyomástávadók területén. Jelenleg világszerte négyszáz dolgozót foglalkoztat. A teljes értékteremtési lánc az évi mintegy 1,1 millió mérőcella gyártásától a szenzorok kalibrálásán át a végellenőrzésig a winterthuri telephelyhez kötődik.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2017 című kiadványunkban jelent meg.)