Váratlan dolog történt az okostelefonokkal
E világi létezésük óta először esett az értékesítésük.

Az okostelefonok története mindezidáig gyakorlatilag diadalmenet volt. Évről évre láttuk, amint a legkülönbözőbb árfekvésű intelligens mobilok csak úgy özönlenek le a gyártók futószalagjairól. 2004-től 2017 harmadik negyedévéig, és még a nagybetűs Világgazdasági Válság alatt is csak nőttön nőttek az eladások.

2017 negyedik negyedévében azonban vége szakadt a tendenciának.

A Gartner nevű amerikai kutató vállalat szerint az okostelefonok értékesítése a tavalyi év negyedik negyedében a 2016-os esztendő egyazon időszakához képest 5,8 százalékkal hanyatlott. Az 51 negyedéves folyamatos emelkedés után az ember hajlamos némi jelentőséget tulajdonítani a bekövetkezett visszaesésnek.

A jelenség megértése többek között azért is nehéz, mert elméletben például Kínában és Indiában még hatalmas kiaknázatlan piacok tátonganak a hasonló eszközök számára.

A Gartner magyarázata alapján sok más szempont mellett főleg két faktor vezetett a zsugorodáshoz.

Először is a középkategóriás telefonok tulajdonosai az osztályukban „szuperolcsónak” számító, minőségi okostelefonok hiánya miatt húzódoznak szintet lépni, és inkább a saját klasszisuk „elitje” felé fordulnak.

Másodszor, akik okostelefont vesznek, a minőségi modelleket választják, és csak sokára válnak meg tőlük – egyszóval a mobilok lecserélési ciklusa hosszabb lesz.

Ezek mellett probléma még, hogy ugyan a kiváló minőségű 4G-kapcsolódás és a mind modernebb kamera iránti igény továbbra is magas, a felmutatott újítások egyre inkább elmaradnak a vérmes várakozásoktól.

Akárhogy is van, a befektetők és az elemzők most feszülten figyelni fogják az események alakulását, a trend folytatódása ugyanis akár korszakalkotó jelentőségű is lehet.