hirdetés
hirdetés

Ingenuity

Várakozáson felül teljesít a marsi helikopter

A vörös bolygóra átküldött, rotoros jármű olyan jó formában van, hogy a repülési teszteket követően fontosabb műveletekben is próbára teheti magát.

hirdetés

A gép negyedik felemelkedését megelőző technológiai malőr ellenére a NASA úgy döntött, hogy immár felelősségteljesebb küldetésekkel is megbízza a marsi helikopterét. Az űrügynökség szakembereit az sarkallta a vizsgafeladatok nehezítésére, hogy legutóbbi tesztjén az Ingenuity végül is rendkívül meggyőzően teljesített.

A következő fázisban a tudósok már azt kívánják felmérni, hogy a helikopter a felderítő egység szerepében is megállja-e majd a helyét. A teendője az lesz, hogy a marsi élet nyomai után kutakodó Perseverance rover számára hasznos légi felvételekkel szolgáljon. Az Ingenuity többek között a hatkerekű nagytestvére számára kijelölt út geológiai jellemzőit is tanulmányozni fogja, hogy a bejárás szempontjából kockázatos területeket azonosítani tudja. Ezzel egyidejűleg a terület digitális topográfiai térképének jövőbeli elkészítéséhez a szakembereket is felbecsülhetetlen értékű nyersanyaggal fogja megörvendeztetni.

Ingenuity (Koncepciórajz; Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Fontos tudni, hogy a mérnökök az Ingenuity marsi pályafutását alapvetően 30 naposra tervezték. Miután ez az időszak letelt, az Ingenuity által aktívan eltöltött napok mindegyike már csak ajándék lesz, nem tudni ugyanis, hogy a vörös bolygón átkínlódott, kíméletlenül fagyos éjszakák közül melyik fogja végleg ellehetetleníteni a virgonc jármű további működését.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ExtremeTech, Smithsonian Magazine)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[271229] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés