Virágh Judit 2014. november 11. 13:16
Van megoldás a legösszetettebb mérnöki problémákra
A National Instruments idén november 4-én tartotta éves legrangosabb hazai rendezvényét, a szakemberek körében jól ismert és népszerű NIDays konferenciát Budapesten.

A megszokott menetrend idén sem változott a National Instrumentsnél: a texasi székhelyű, a mérési, automatizálási és beágyazott megoldások területén világszerte vezető vállalat ebben az évben is a legújabb fejlesztéseit először az augusztusi NIWeek eseményen mutatta be több ezer mérnök számára, majd az austini ősbemutatót világszerte követték az NIDays események a földgolyó számos pontján. Ennek keretében jutottak el november elején a legérdekesebb újdonságok a hazai mérnökökhöz egy, a National Instruments Hungary Kft. szervezésében lezajlott egész napos szakmai program keretében.

Az eseményen elhangzott előadások, felvetett témák jelentős része a manapság az iparban és a mindennapi életben is robbanásszerűen előre törő Internet of Things filozófiájához kapcsolódott. A negyedik ipari forradalomként is emlegetett, az amerikai kontinensen a „dolgok internetje” fogalom köré rendeződő irányzat a National Instruments (NI) fejlesztéseire is mély hatást gyakorol. A legújabb innovációik között szép számmal vannak olyanok, amelyek a sok esetben nagyon különböző végpontok hálózatra kapcsolásának, a köztük lévő folyamatos és szinkron kommunikáció fenntartásának megoldását célozzák.

„The LabVIEW company”

Mivel az NI-t közkeletű néven gyakran emlegetik LabVIEW vállalatként (a LabVIEW a cég nagy sikerű grafikus rendszertervezési platformja a legbonyolultabb mérési, beágyazott vezérlési és tesztelési feladatokra; kiváló eszköz a mérnökök, tudósok és egyetemi szakemberek számára a felhasználói problémák megoldásához), ezért nem meglepő, hogy évről évre a legtöbb újdonság ehhez a termékhez kapcsolódik. Világszerte szakemberek (és leendő szakemberek) tömege használja ezt a platformot többek között az ipar, az oktatás, a távközlés számos részterületén. A LabVIEW 2014-ben a mérési adatok beolvasását, elemzését és megjelenítését számos újítás segíti.

A grafikus programozási platform újdonsága, hogy idéntől a leggyakrabban vásárolt szoftverkomponensek beépített részét képezik az NI LabVIEW Professional fejlesztési csomagnak. Egy másik fontos és nagyon is kézzel fogható előnnyel kecsegtető fejlesztés, hogy a rugalmas hardverközeli programozást lehetővé tevő FPGA modulra írt felhasználói programok kiszervezett fordítása (Compile Cloud Service) mostantól az NI LabVIEW FPGA modul szoftverkövetéséhez jár – mondta el a rendezvény nyitó előadásán Litkei Márton értékesítőmérnök.

Rádiófrekvenciás tesztelés

A budapesti NIDays keretében megismert számos újdonság közül kiemelkedik a rádiófrekvenciás vizsgálatok állandóan és gyors ütemben változó igényeihez igazodó új mikrohullámú vektorjel-analizátor. A PXI platformon felépített, 26,5 GHz-es, 5668R típusjelzésű műszer jelenleg a világon a legnagyobb teljesítményű ilyen eszköz. Teljesen egyedivé a paraméterek kombinációja, ezen belül a 800 MHz-es sávszélesség teszi az analizátort, ami a kis zajjal és a nagy linearitással együtt lehetőséget ad a mérnököknek az iparban előforduló legnagyobb sávszélességű jelek (például radar- és más hullámformák) gyűjtésére.

A LabVIEW rendszerterező szoftverrel a felhasználó által rugalmasan programozható FPGA modulja lehetővé teszi a műszer tulajdonságainak a felhasználási igényekre szabását, ezzel a legtöbb igényes RF tesztelési feladat megoldását – hangsúlyozta Sárosi Tamás értékesítési vezető.

Pilotfejlesztés egymodulos rendszerrel

Szintén az NIDays 2014 keretében debütált hazánkban az újrakonfigurálható I/O technológián alapuló, egyetlen bankkártya méretű modulon kialakított SoM (System on Module), amely minden olyan rendszerhez felhasználható, amely kis fogyasztású és költségű, de nagy teljesítményű vezérlőt igényel.

Az SoM hazai alkalmazásának premierje a National Instruments debreceni Science Parkjában kialakított és nemrégiben átadott nyitott laborhoz is kötődik, hiszen a jövőbe mutató megoldások fejlesztését támogató, az NI új innovációs programjának részeként működtetett és a vállalat eszközeivel berendezett, nyilvánosan használható laboratórium első „lakója” ezen a terméken alapulva kíván versenyképes megoldást kifejleszteni – hívta fel a figyelmet ezzel a ténnyel is a labor jelentőségére Barabás Botond a nyitott labort is magában foglaló National Instruments Hungary Innovációs Program bemutatása közben.