hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Van Gogh-festményt találtak

A képről azt hitték, hamisítvány, ezért évtizedeken át egy padláson tárolták.

hirdetés

Igazi ritkaság, hogy rég elfeledett művet fedezzünk fel a zseniális művésztől, ráadásul ez a festmény van Gogh művészetének csúcspontján, arles-i korszakában készült – nyilatkozta Axel Rüger, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója az AP-nek. Amikor van Gogh 1890-ben 37 évesen meghalt, több száz festményt hagyott hátra. A most felfedezett Naplemente Montmajourban című képe 1888 körül készült, akkoriban tehát, amikor az Arles-i hálószoba, a Napraforgók vagy a Sárga ház.

A 93 cm x 73 cm-es kép eredetileg fivérének, Theo van Goghnak a gyűjteményébe tartozott, de 1901-ben eladták. Nem sokkal ezután egy norvég gyűjtő padlásán kötött ki, miután azt mondták neki, hogy a kép hamisítvány. A festményt az 1990-es években újra megvizsgálták, de akkor is úgy találták, hogy hamisítvány, most azonban elemezték a történeti forrásokat, a stílust, a vászon- és festékanyagot, a kontextust, és azt találták, hogy a képet van Gogh festette.

Stilisztikailag és technikailag rengeteg párhuzamosságot lehet felfedezni a képen más olyan festményekkel, amelyeket a művész 1888 nyarán festett – mondták el Louis van Tilborgh és Teio Meedendorp, a múzeum szakértői az AP-nek. Ráadásul a festményen is felfedezhetők azok az elszíneződések, amelyeket nemrégiben van Gogh más művein is észrevettek, és amelyek megzavarták a kép korábbi vizsgálóit. A Napraforgók című képen található krómsárga festékanyagról például megállapították, hogy ultraibolya- vagy napfény hatására erősen barnul a benne lévő nagyon magas arányú szulfátmennyiség miatt.

Felfedeztek két van Gogh által írt levelet is, amelyben a festő kritikusan utal képére azt írva, hogy nem sikerült az alkotás. A Naplemente Montmajourban című festmény részletes elemzését a Burlington Magazine októberi száma közli, a képet a Van Gogh Múzeumban láthatja a nagyközönség.

Karosszékben
Miként a LED árt Cézanne-nak című posztban írtam, az Európai Szinkrotron Sugárzási Központban (ESRF) is vizsgálták van Gogh Napraforgók című képt. Az eredményről részletesen itt lehet olvasni.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés